Klimatberäkningsverktyget Agrosfär har väckt stort intresse från hela värdekedjan sedan en första version visades upp under Borgeby Fältdagar förra året.
Nu lanseras verktyget i två versioner som är speciellt anpassade för svenska banker och livsmedelsproducenter.
Anpassningarna möjliggör en effektivare användning av Agrosfär inom bank- och livsmedelsbranschen samtidigt som det blir enklare för lantbrukare att genomföra och dela sina klimatberäkningar.
“Efterfrågan på kvalitetssäkrad klimatdata ökar i en snabb takt med nya EU-direktiv för hållbarhetsredovisning, taxonomin och initiativ som SBTi FLAG. Därför är det nödvändigt med ett branschgemensamt verktyg och en verifierad beräkningsmodell som fungerar för många aktörer. Mycket av dagens klimatmätning baseras på schablondata. Det behöver vi komma bort från och möjliggöra mätning av faktiskt förflyttning av klimatprestanda. Därför hämtar Agrosfär data direkt från gårdens uppkopplade system”, säger Emilia Liljeström VD hos Agronod.
Branschstandard behövs
För svensk banksektor är en transparent beräkningsmodell och verifierad data helt avgörande. Det menar Ulf Möller, segmentsansvarig för skog och lantbruk hos Swedbank, under ett webbinarium om klimatdata arrangerat av Agronod.
“Vi behöver en branschstandard. Alla banker kommer att ha krav från EU att rapportera sina kunders klimatavtryck och detta kommer till slut att inkludera gårdsnivå. Det är mycket viktigt för oss som banksektor att ha tillgång till relevant och konkurrensneutral data för att kunna finansiera och stödja lantbrukare i deras klimatarbete. För att överleva som företagare i framtiden måste man kunna mäta sitt klimatavtryck och göra förbättringar”, säger Ulf Möller.
Även livsmedelsproducenter ställer allt högre krav på klimatdata för att kunna mäta och följa faktiska förbättringar. Därför har en anpassning av Agrosfär tagits fram tillsammans med HKScan Sverige.
“Som en stor livsmedelsaktör är det viktigt att vi visar att vi tar ansvar för att minska klimatpåverkan och mäta våra aktiviteter. Vi behöver en enhetlig beräkningsmodell och data som baseras på faktiska utsläpp snarare än schabloner. Många av våra gårdar har en mycket bra klimatprestanda och det är viktigt att vi kan visa detta med verifierad data. Här är Agrosfär ett viktigt verktyg för oss”, säger Elina Matsdotter, hållbarhetschef hos HKScan Sverige.
Vikten av gårdsspecifik data
Med Agrosfär kan lantbrukare enkelt beräkna sitt klimatavtryck på både gårds- och produktnivå, något som inte tidigare funnits på marknaden. Verktyget består av tre viktiga komponenter: automatisk insamling av data från gårdsnivån, en RISE-verifierad beräkningsmodell, samt en resultatvy som lantbrukaren kan välja att dela med andra. Utvecklingen har skett i nära samarbete med pilotgårdar. En av dem drivs av lantbrukaren Kristian Johansson.
“Alla vill ha sin egen beräkningsmodell men det går inte – vi behöver få en standard så att vi får relevanta siffror att utgå ifrån. Särskilt när lantbruket är så komplext när det gäller mätning av klimatprestanda. Det är väldigt viktigt att vi får gårdsspecifik data och kommer bort från schablonvärden. Där spelar Agrosfär en viktig roll”, menar Kristian Johansson.