Alla bolag och organisationer påverkas av den nya dataskyddsförordningen.
Arrow ECS bjöd in till en temadag om EUs dataskyddsreform, GDPR, som ska hjälpa alla EUs invånare att värna rätten till ett privat liv. Temadagen hölls i Arrows lokaler i Kista.
Torbjörn Andreasson på Arrow ECS säger att det känns som om många aktörer vaknat lite för sent och inte ännu kommit igång med anpassningen. Man ska komma ihåg att det blir dryga böter för den som inte följer lagen och anpassningen ska vara färdig redan om ett år. Det rör sig också om ett riktigt stort projekt (införande och fortsatt förvaltning av GDPR). Alla bolag drabbas lika hårt av böterna som är så stora att man kan tvingas stänga.
Riktigt stora bolag och myndigheter har påbörjat anpassningen till den nya lagen som kommer att gälla i alla EU-länder, men de företag och organisationer som ligger i mellanskiktet ligger efter och lagen gäller alla. Det här påverkar IT-branschen mer än 2000-problematiken som bara var av teknisk art, med omställningen av datumen i systemen.
-Man kommer inte att bli helt färdig till dag ett när lagen träder i kraft och därefter är det ett pågående arbete, säger Torbjörn. Det är inte ett lätt jobb.
Arrow ECS är distributör åt väldigt många tillverkare inom IT och fungerar som grossist. De har i sin tur ett 800-tal återförsäljare. Återförsäljarna ska ha information om vad som gäller – och det var det som var anledningen till temadagen. Många slutkunder behöver hjälp och har idag dålig koll på detta. Därför är det högaktuellt för återförsäljarna att sälja konsulttjänster. Möjligheten att sälja konsulttjänster gäller exempelvis sådana som Atea, Dustin och Caperio.
Ett exempel ur lagen är att den som slutar vara kund hos ett bolag har rätt att begära att få sina personuppgifter raderade ur bolagets samtliga dokument och register.
Bolag som inte hinner bli färdiga i tid ska åtminstone kunna visa att de håller på med ett anpassningsarbete.