Att minimera riskerna inom sitt sparande kan låta som en bra idé i dagens oroliga tider.
Men spelar du för säkert, riskerar du att missa betydande intäkter i längden.
Paradoxalt nog är mitt bästa investeringsråd just nu därför: Öka riskerna – så kan du vara säkrare på att få en bra avkastning.
De senaste årens nyhetsflöde har kantats av krisrubriker som skapat en osäkerhet som fått många investerare att hålla hårt i sina pengar. När investeringsrådgivare dessutom varnar för överhettade aktiemarknader är det förståeligt att oron växer, och att investerare ser över sina portföljer. Men att helt undvika risker är sällan en bra idé.

Hans Selleslagh, finansiell expert, Freedom24
En balanserad portfölj med både låg- och högriskplaceringar ger ofta bättre avkastning på lång sikt. Om du till exempel sätter in 100 000 kronor på ett vanligt sparkonto med 3 procents ränta växer summan till drygt 210 000 kronor på 25 år. Inte illa, men investerar du istället i en diversifierad portfölj med 7 procents ränta, når du över 570 000 kronor. Det är en skillnad på 360 000 kronor och är i linje med den genomsnittliga avkastningen på svenska börsen. Det här visar på vikten av att våga ta lite högre risk – med en bra strategi och diversifierad portfölj.
Den enda gången du bör undvika risk helt är om du planerar att använda pengarna i en nära framtid, säg fem år. Då är det bättre att hålla sig till en lägre risk. Men för långsiktigt sparande gäller det att hitta rätt balans. Defensiva aktier skyddar under lågkonjunktur, medan offensiva investeringar har större potential för avkastning under marknadsuppgångar. Kombinationen av spridda risker ger alltså både en viss trygghet, samtidigt som det maximerar potentialen för avkastning.
Många känner sig också oroliga kring den höjda räntenivån, trots att den ur ett historiskt perspektiv fortfarande är relativt låg. Vi är långt ifrån de höga nivåerna som rådde på 90-talet. Visst befinner vi oss i en lågkonjunktur med förhållandevis hög arbetslöshet, men Riksbankens senaste räntesänkningar har börjat sprida en försiktig optimism om framtiden. Dessutom är dagens räntor fortfarande tillräckligt låga för att gynna lån till investeringar, särskilt inom teknik- och tillväxtaktier, enligt FI:s stabilitetsrapport 20/11-2024.
Med andra ord finns det goda förutsättningar för en långsiktig avkastning trots krisrubrikerna – ditt sparande ska ses ur ett mycket längre perspektiv än det som är här och nu. Istället för att dras med i oro – jobba strategiskt, titta på den historiska avkastningen, och kom ihåg att sprida riskerna.