Utmärkelsen Årets Grundare uppmärksammar kvinnor och män i varje steg på entreprenörsresan

För att uppmuntra till långsiktigt, uthålligt och jämställt ägande uppmärksammar Founders Alliance från och med i år, kvinnor och män i varje steg på entreprenörsresan och korar vinnare i flera kategorier; från den unga grundaren, genom alla faser av bolagets tillväxt, till den grundare som genom en livsinsats har utvecklat ett eller flera bolag, och som är en utvald förebild för andra grundare.

Utmärkelsen Årets Grundare uppmärksammar kvinnor och män i varje steg på entreprenörsresan 1Årets Grundare är Founders Alliance huvudutmärkelse och syftar till att uppmärksamma och lyfta fram grundare, och därmed stimulera till fler medelstora och stora internationellt växande entreprenörsägda bolag. Grundarna och deras bolag har rankats utifrån FA Index som tar hänsyn till historisk prestation exempelvis omsättning, lönsamhet och tillväxt, framtidspotential exempelvis ägarandel och internationell etablering, långsiktigt perspektiv samt samhällsnytta baserat på exempelvis sysselsättning, skatt och samhällsengagemang.

Finalisterna i varje kategori presenterar sig och sina bolag inför en jury bestående av kvalificerade entreprenörer som utser vinnarna som sedan tar emot priset Årsringarna i guld och silver under Entreprenörsgalan 24 september.Utmärkelsen är en del av Founders Awards.

Finalister Årets Grundare 2020
I första kategorin av Årets Grundare är alla operativt aktiva huvudgrundare med minst 20% ägarandel i ett svenskt bolag med över 1 miljon kronor i årets vinst och högst 20 miljoner kronor i omsättning sett till 2019 års siffror.

Margareta Andersson, grundare Lexter Ljuddesign
Lisa Henningsson Önnerlid, medgrundare W Communication Agency
David Holmberg, grundare The Information Company Sverige
Fred Boström, grundare Bitlog Software

I andra kategorin av Årets Grundare är alla operativt aktiva huvudgrundare med minst 20% ägarandel i ett svenskt bolag med över 2 miljoner kronor i årets vinst och 20- 100 miljoner kronor i omsättning sett till 2019 års siffror.

Therése Lorentzon och Johanna Deras, grundare PRO TEMPORE
Carina Roth Schramm, grundare Patrix
Mattias Andersson, grundare Antura
Tobias Petersen och Magnus Sonander, grundare Transformant Group

I tredje kategorin av Årets Grundare är alla operativt aktiva huvudgrundare med minst 20% ägarandel i ett svenskt bolag med över 3 miljoner kronor i årets vinst och 100 -500 miljoner kronor i omsättning sett till 2019 års siffror.

Susanne Bagger, grundare Amendo Group
Anastasia Georgiadou, grundare Alminia
Patrik Brandt, grundare ISAB Group
Rickard Zetterberg, grundare S-GROUP

I fjärde kategorin av Årets Grundare är alla operativt aktiva huvudgrundare med minst 20% ägarandel i ett svenskt bolag med över 10 miljoner kronor i årets vinst och över 500 miljoner kronor i omsättning sett till 2019 års siffror.

Helena Casserlöv-Kvist, grundare Meritmind
Johan Ihrfelt, grundare OX2
Jens och John Patrick Berlips, grundare ApoEx
Nicklas Persson, Robert Schön, Nicklas Henriksson och Rickard Hagman, grundare AddPro

Founders Awards – Årsringarna

Symbolen som hyllar dessa framgångsrika grundare kallar vi Årsringarna. Grundarnas minsta gemensamma nämnare är att de själva är det frö som växer upp till ett framgångsrikt företag. Precis som träden i en skog är grundarna de viktigaste organismerna i detta ekosystem som skapar tillväxt i vårt land. Vi är alla beroende av att grundare samverkar och ger varandra näring under både goda och magra år. Av att de ser bortom sig själva och sin verksamhet, övertygade om att de tillsammans kan förändra världen.

“Det börjar som ett frö i grundarens huvud. För att det ska växa sig starkt krävs tålamod och ofantligt mycket ork. Under ett företags utveckling varvas starka år och goda förhållanden med magra och tuffa år utan tillväxt. Founders Awards stiliserade årsringar berättar denna historia.”