Lågkonjunkturen har satt sina spår på svenskarnas privatekonomi.
I en ny undersökning från Svea uppger närmare fyra av tio att det varit tufft att få ihop ekonomin det senaste året.
Men istället för att prioritera hushållskassan när skatteåterbäringen betalas ut planerar över majoriteten att lägga den på sparande. Dessutom vill fler använda pengarna åt resor jämfört med i fjol.
Resultatet av Sveas nya undersökning, genomförd av Novus, visar att närmre fyra av tio, 36, procent har haft en ansträngd ekonomi under det senaste året. Därför är det viktigt för 38 procent att få skatteåterbäringen tidigt i år för att exempelvis ha en buffert till oväntade utgifter eller för att sätta guldkant på tillvaron.
Sparande väljs framför dagliga utgifter
Trots höga levnadskostnader så är det dock inte hushållsavgifter som prioriteras högst när svenskarna planerar vad de ska använda skatteåterbäringen till. Istället är det eget sparande som hamnar först på listan om de fick tillbaka 5 000 kr eller mer på skatten, en trend som stärks från i fjol. Detta uppger över hälften, 56 procent, följt av resor, 19 procent, samt mat-och hushållsavgifter eller upplevelser, vilket 14 procent svarar.
Unga vill både resa och spara

Elin Andrén, Affärsområdeschef Privat på Svea Bank.
Årets sparbenägenhet syns inte minst bland den yngre åldersgruppen 19–29 år. Närmare åtta av tio, 78 procent, skulle prioritera eget sparande om de fick pengar tillbaka på skatten. Dessutom framgår det att över 22 procent skulle välja spendera pengar på resor, en fördubbling jämfört med förra året, framför mat- och hushållsutgifter – något som 19 procent svarar.
– Trenden att vilja använda skatteåterbäringen till sparande stärks ytterligare jämfört med förra årets undersökning. Särskilt anmärkningsvärt är att viljan att spara är extra stark bland unga- en grupp som påverkas mycket av inflation och ökade levnadskostnader. Intressant nog ser vi också ett dubbelt så stort intresse för resor bland de yngre i år jämfört med 2024, medan färre prioriterar att förstärka vardagsbudgeten, säger Elin Andrén, Affärsområdeschef Privat på Svea Bank.
Topp fem: Så väljer svenskarna att spendera skatteåterbäringen
- Eget sparande, 56%
- Resor, 19%
- Mat, hushållsavgifter, 14%
- Upplevelser (tex. spa, restaurangbesök, konserter), 14%
- Renovering av boende, 10%
Topp fem: Så väljer unga 18–29 år att spendera skatteåterbäringen
- Eget sparande, 78%
- Resor, 22%
- Mat, hushållsavgifter, 19%
- Upplevelser (tex. spa, restaurangbesök, konserter), 12%
- Kläder, 4%