För att öka medvetenheten och ge kunderna verktyg att skydda sig själva mot bedrägerier bjuder Sparbanken Nord in till en säkerhetsdag på alla kontor den 19 september kl. 10-15.
Eventet sker i samarbete med polisen på respektive ort och är öppet för alla.
Bedrägerier är ett stort samhällsproblem som drabbar både äldre och yngre. Under 2023 anmäldes 238 371 bedrägeribrott, vilket var en ökning med 22% (+42 442 brott) jämfört med 2022. De bedrägeribrott som ökade mest var kortbedrägerier och bedrägerier genom social manipulation. (Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå)
Vanligaste metoden är att bedragare kontaktar sina offer genom att ringa, skicka sms eller mejl där de utger sig för att vara någon från banken, polisen eller annan myndighetsperson. Målet är ofta att få mottagaren att logga in på sin internetbank, klicka på en skadlig länk eller ringa upp ett falskt nummer.
När det gäller bedrägerier mot unga personer handlar det ofta om att agera penningmålvakt, bedrägerier via spel och olika former av virus och spionprogram. Gemensamt för alla åldrar är att det är svårt att förstå att man blir utsatt för ett bedrägeri.
– Det kan verka oskyldigt när någon ber dig skicka vidare pengar till annan person, pengar som hamnat på ditt konto med eller utan medgivande. Inte många inser att man begår ett brott då. Trots att man själv inte förstod att det var kriminella pengar så har man blivit penningmålvakt, säger Thomas Nordberg, säkerhetschef på Sparbanken Nord.
Krafttag mot bedrägerier
Brottsförebyggande arbete sker på många fronter i samhället. De svenska bankerna samarbetar i en stor informationskampanj, Svårlurad, för att uppmärksamma problemet och samla konkreta tips och råd hur man skyddar sig själv och sina närstående från bedrägerier. Även polisen arbetar brett i frågan; förutom att utreda brott förs dialog med olika aktörer som kan förändra förutsättningar för brott, t.ex. teleoperatörer och banker.
– Samarbetet mellan polisen och banken är avgörande för att förebygga bedrägerier. Vi behöver ge människor rätt verktyg för att kunna skydda sig själva. Under Säkerhetsdagen kommer vi att finnas tillgängliga på några av Sparbanken Nords kontor för att informera om hur man känner igen och undviker bedrägeriförsök, säger Bo Hedlund, kommunpolis Piteå Älvdal.
– Banken arbetar hela tiden med proaktivt säkerhetsarbete. Genom säkerhetssystem och ständigt fokus på förbättringar av produkter och tjänster gör vi allt vi kan för att skydda våra kunder. Säkerhetsdagen är ett viktigt tillfälle för oss att sprida kunskap och visa hur vi kan hjälpa våra kunder att undvika att bli lurade, avslutar Thomas Nordberg.
Varmt välkommen till Sparbanken Nords säkerhetsdag torsdag 19/9, kl 10-15. Vi bjuder på kaffe och kaka.
Sparbanken Nord har kontor i de tio kommunerna Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare, Kiruna, Pajala, Överkalix och Övertorneå, samt en hög digital närvaro med ett eget Digitalt kontor.