Avmattning i diversifierad konsultmarknad under Q2 2023
Hem företag Ny rapport: Avmattning i diversifierad konsultmarknad under Q2 2023

Ny rapport: Avmattning i diversifierad konsultmarknad under Q2 2023

Publicerat av: Redaktionen

Tillväxten hos konsultbolagen bromsar in betydligt under det andra kvartalet.

I genomsnitt var tillväxten 7,5 procent, det vill säga lägre än inflationen.

Detta jämfört med 15 procent för bara ett kvartal sedan. Rörelsemarginalen har även den sjunkit avsevärt. Det visar Cinodes sammanställning av de börsnoterade konsultbolagens Q2-rapporter. 

– Avmattningen i konsultbranschen börjar nu märkas av på bolagens siffror. Det vi ser är dock inte en komplett bild, utan en väldigt differentierad marknad. It-tunga bolag, som tidigare hade stark medvind, har haft det betydligt tuffare. Även fastigheter, retail och HR har stött på stora utmaningar.” säger Mattias Loxi, medgrundare av Cinode, som är den ledande plattformen för konsultföretag.

Trots dessa utmaningar fortsätter vissa bolag och sektorer att visa styrka.

Avmattning i diversifierad konsultmarknad under Q2 2023 – CyberSecurity/försvar samt industri- och energi har gått väldigt starkt. Även offentliga satsningar inom exempelvis infrastruktur ligger på en stabil nivå, påpekar Mattias.

CombinedX, Innofactor, Sweco samt Rejlers visar starkast tillväxt. En femtedel av bolagen har minskad omsättning jämfört med förra året, detta trots att priserna har gått upp.

– En annan orsak till att tillväxten har bromsat in för dessa konsultbolag är att det genomförts betydligt färre förvärv den senaste tiden.

Tre fjärdedelar av bolagen har sämre marginal jämfört med förra året. Exsitec, CombinedX samt CAG Group har högst marginaler.

– Bolagen vittnar om betydligt lägre beläggningssiffror än tidigare. Men det är också en färre arbetsdag jämfört med föregående år. Samtidigt har hälften av bolagen också färre medarbetare i slutet av kvartalet än i början, avslutar Mattias.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>