Nu börjar sökandet efter Sveriges främsta entreprenörer

Under 25 år har EY Entrepreneur Of The Year delats ut i Sverige.

Nu börjar sökandet efter Sveriges främsta entreprenörer 1Nu öppnar nomineringsperioden för 2020. Hjälp till att nominera framstående entreprenörer i Sverige. Det finns möjlighet för alla att nominera till och med den 31 augusti. I november utses regionala vinnare vid sex regionfinaler runt om i Sverige.

Det är 25-årsjubileum i Sverige för en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Årligen genomförs EY Entrepreneur Of The Year i cirka 60 länder och sedan 1995 delas utmärkelsen ut i Sverige. Nu ska nästa duktiga entreprenör utses och det går att nominera på hemsidan: https://eoy.ey.com/home

– Det är en utmanande tid vi befinner oss i, men de bästa entreprenörerna kan se möjligheter i motgångar. Mer än någonsin behöver vi starka förebilder som kan inspirera andra och fokusera på tillväxt, skapa sysselsättning och innovation.

– Jag vill uppmana alla att nominera entreprenörer eller er själva om ni uppfyller kriterierna. När vår entreprenörsutmärkelse nu firar 25 år hoppas vi få minst lika många nomineringar i år som förra året, då tog vi emot cirka 700 nomineringar, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige.

För att nomineras till utmärkelsen ska entreprenörer ha grundat ett företag som varit aktivt i minst fem år, med en omsättning på minst 10 miljoner kronor, alternativt ha 10 anställda. Entreprenörerna går sedan till intervjufasen. Under hösten 2020 utser oberoende jurygrupper sex regionala vinnare i de fyra priskategorierna. Förutom huvudpriset delas följande ut; Årets kvinnliga stjärnskott, Årets manliga stjärnskott och Bästa internationella tillväxt. De går sedan vidare till den nationella finalen i Stockholms stadshus den 29 januari 2021. Det finns även möjlighet att nominera till hedersutmärkelsen ”Årets sociala entreprenör” som delades ut i Sverige för första gången 2020.

Vinnaren av huvudpriset representerar Sverige i världsfinalen i juni där entreprenörer från ungefär 60 länder gör upp om titeln som världens främsta entreprenör. Världsfinalen brukar hållas i Monaco, men på grund av coronapandemin genomfördes årets event digitalt. Sveriges representant i år var Pär Svärdson, grundare och vd av nätapoteket Apotea.

Mer information om EY Entrepreneur Of The Year:
www.eoy.se

Kriterier för nominering:

 • EY Entrepreneur Of The Year
  Entreprenörer som nomineras till utmärkelsen ska ha grundat ett företag som varit aktivt i minst fem år, med en omsättning på minst 10 miljoner kronor, alternativt ha 10 anställda.
 • Årets kvinnliga stjärnskott – kategoripris
  Priset delas ut till en kvinna som är ung eller som har ett företag som vuxit snabbt på kort tid. Entreprenören ska uppfylla kriterierna för huvudpriset med ett undantag – entreprenören behöver bara ha varit verksam i tre år.
 • Årets manliga stjärnskott – kategoripris
  Priset delas ut till en man som är ung eller som har ett företag som vuxit snabbt på kort tid. Entreprenören ska uppfylla kriterierna för huvudpriset med ett undantag – entreprenören behöver bara ha varit verksam i tre år.
 • Bästa internationella tillväxt – kategoripris
  SEB delar ut ett kategoripris till en entreprenör vars affärsidé nått betydande framgångar utomlands.
 • Årets sociala entreprenör – hederspris
  Priset delas ut till en entreprenör som driver ett företag där de sociala vinsterna är lika viktiga som de ekonomiska. Entreprenören ska uppfylla kriterierna för huvudpriset med ett undantag – entreprenören behöver bara ha varit verksam i tre år.