En undersökning från Expressen Låneguiden visar att svenskarna arbetar mer än sina nordiska grannar, men tjänar betydligt mindre.
En norsk barnmorska har exempelvis en genomsnittlig lön som är 33,6 % högre än sin svenska motsvarighet.
För svenskar som överväger att jobbpendla till Norge kan detta innebära kortare arbetsdagar och högre lön.
Längre arbetsveckor i Sverige
Statistik från Eurostat visar att Sverige har en av de längsta arbetsveckorna i Västeuropa, och längre än flera av de nordiska grannländerna:
- I Sverige arbetar genomsnittspersonen 35,7 timmar per vecka.
- I Norge och Danmark ligger siffran på 34,3 respektive 33,9 timmar per vecka.
Det enda nordiska landet med längre arbetsveckor än Sverige är Island, där arbetstiden i genomsnitt är 36,2 timmar. Siffrorna inkluderar både hel- och deltidsarbete.
Genomsnittlig arbetstid i Norden
- Island: 36,2 timmar
- Sverige: 35,7 timmar
- Finland: 34,8 timmar
- Norge: 34,3 timmar
- Danmark: 33,9 timmar
35 procent högre lön i Norge
Svenskarnas arbetsveckor må vara längre än i många andra europeiska länder, men lönenivåerna är inte de högsta. För de som kan tänka sig att jobbpendla till Norge finns det stora ekonomiska fördelar med en genomsnittlig lön som är 35,7% högre än i Sverige, visar siffror från Nettavisen Lånehjelpen. Under 2023 var snittlönen i Norge 54 143 kr (56 360 NOK), jämfört med 39 900 kr i Sverige. Per arbetad timme innebär detta en genomsnittlig timlön på 380,2 kr i Norge, mot 266,1 kr i Sverige.
Löneskillnaderna varierar mellan olika yrken:
*Siffrorna är hämta från SCB och SSB. De norska lönerna är omvandlade till svenska kronor efter växelkursen den 16/9 2024 och därefter avrundade till närmaste 50-tal.
Det påverkar löneskillnaderna
Löneskillnaderna mellan Sverige och Norge beror på flera faktorer, däribland:
- Arbetskultur: Traditionellt har norrmän haft högre löner och bättre arbetsvillkor än vad som har varit fallet i Sverige.
- Ekonomiska möjligheter: Norge har en stark ekonomi och kan erbjuda högre löner i många yrkesgrupper.
Det är dock viktigt att notera att prisnivån i Norge är högre än i Sverige. Detta innebär att boende- och levnadskostnaderna är högre, vilket i viss mån minskar de ekonomiska skillnaderna mellan länderna. Undersökningen har däremot inte tagit hänsyn till prisnivån i respektive land.
AffiliJet skapar och driver jämförelsetjänster inom flera vertikaler, såsom finans och shopping, tillsammans med några av Nordens största mediehus. Genom att kombinera AffiliJets plattform med mediehusens räckvidd kan vi generera stora volymer leads till våra partners.