AI har blivit ett oumbärligt verktyg för många i arbetslivet och en tredjedel av dem som använder AI anser sig behöva tekniken för att klara av sina arbetsuppgifter.
Det visar en rapport av University of Melbourne på uppdrag av KPMG.
KPMG:s globala rapport Trust, Attitudes and Use of Artificial Intelligence bygger på en undersökning med över 48 000 respondenter i 47 länder, däribland drygt 1 000 i Sverige.
Bland svenska respondenter uppger 35 procent av AI-användare att de inte kan utföra sitt arbete utan tekniken. 43 procent säger att de valt att använda AI för att lösa uppgifter i stället för att lära sig själva, och 64 procent förlitar sig på AI:s svar utan att verifiera dem.

Johanna Wind Wade, AI lead, KPMG Sverige
– Det finns ett stort värde i AI, men också en tydlig risk när användningen växer snabbare än kunskapen. För att möta utvecklingen krävs både kontinuerlig utbildning och tydliga strategier hos företagen, säger Johanna Wind Wade, AI lead, KPMG Sverige.
Hälften (50%) av de svarande uppger även att de har gjort misstag i arbetet på grund av AI och lika stor andel (52%) har presenterat AI-genererat innehåll som sitt eget. Fyra av tio (40%) har samtidigt använt AI på sätt som strider mot företagets riktlinjer. Undersökningen visar också att endast hälften (50%) uppger att deras arbetsgivare har en strategi för AI.
– För företagen innebär överträdelser mot riktlinjer och avsaknad av strategier inte bara risker för felaktiga beslut, utan även ett förtroendeproblem gentemot kunder, investerare och personal, vilket kan hindra affärsutveckling och skada varumärken. Med rätt utbildning och riktlinjer kan företag däremot nyttja tekniken på sätt som ger verkligt värde för verksamheten, säger Johanna Wind Wade.
Fyra av tio (39%) lyfter att AI förbättrat effektivitet, kvalitet och innovation i deras arbete och en lika stor andel (38%) uppger att de är oroade över att hamna på efterkälken om de inte använder tekniken.
Rapporten, som nu publicerats för fjärde året i rad, har tagits fram av University of Melbourne på uppdrag av KPMG och undersöker allmänhetens förtroende för, attityder till och användning av AI globalt.
Om undersökningen:
Undersökningen för Sverige, som omfattar 1 029 personer, ingår i en global undersökning med totalt 48 000 personer från 47 länder. Undersökningen har gjorts av University of Melbourne på uppdrag av KPMG, med syftet att undersöka allmänhetens förtroende för och attityder till AI.
Om KPMG:
KPMG är en global organisation av oberoende kunskapsföretag som utför kvalificerade tjänster inom revision, skatt, juridik och rådgivning. Vi är verksamma i 143 länder och har över 265 000 partners och anställda. Tillsammans rustar vi din verksamhet för en hållbar och trygg framtid. Kraften i vårt erbjudande är unika specialistkompetenser samlade i ett brett utbud av integrerade tjänster.