Finansanställda i kundnära roller utsätts allt oftare för hot och pressas hårt i sitt viktiga arbete mot finansiell brottslighet.
Som ett steg på vägen till förändring i dessa brännande frågor har Finansförbundet träffat finansmarknadsminister Niklas Wykman, tillsammans med försäkringsfacket Forena.
Under mötet, som ägde rum på Finansdepartementet igår onsdag 25 september, välkomnade Finansförbundet regeringens initiativ för att stärka kundskyddet och strypa pengaflöden till kriminella. Men för att åtgärderna ska bli framgångsrika måste de finansanställdas säkerhet och arbetsmiljö beaktas noga, underströk Finansförbundets vice ordförande Rikard Nyström.
”Nyckeln till att dessa åtgärder blir effektiva, är att de kombineras med ytterligare satsningar på de finansanställdas förutsättningar att kunna utföra sitt jobb på ett hållbart sätt. Vi ser annars en stor risk i att brister inom säkerhet och arbetsmiljö kan motverka det viktiga arbetet mot finansiell brottslighet”, säger Rikard Nyström.
Att man som branschanställd känner sig trygg på jobbet är avgörande för att man ska kunna göra ett bra jobb mot penningtvätt och bedrägerier, framhöll Rikard Nyström och uppmanade finansmarknadsministern att inkludera fackliga parter i framtida branschsamtal för att bidra till hållbara lösningar.
”Det mottogs fint av ministern, han uppmanade oss som parter att bjuda in honom i olika sammanhang och sa att han definitivt skulle ha i åtanke att inkludera oss i olika branschråd i framtiden”, säger Rikard Nyström.
Om Finansförbundet
Finansförbundet är Sveriges största fackliga organisation inom bank- och finansbranschen med drygt 30 000 medlemmar, varav 25 000 är yrkesverksamma. Finansförbundet är det självklara valet för alla som arbetar inom finansbranschen, oavsett utbildningsbakgrund och befattning. Finansförbundet är partipolitiskt obundet och är ett av förbunden som ingår i TCO.