Trots det osäkra makroekonomiska läget har investeringarna i digitalisering inte saktat in bland de ledande företagen.
Oron för att tappa i konkurrenskraft är större än oron för konjunkturen.
Den snabba investeringstakten för olika former av digital transformation har inte tappat takten trots den osäkra världsekonomin. Det framgår av en ny studie som analysföretaget IDC genomfört på uppdrag av lösningsintegratören Insight. 1 000 beslutsfattare på företag från Nordamerika och Europa med fler än 1 000 anställda deltog i undersökningen.
I undersökningen svarar nästan hälften, 49 procent, av respondenterna att förmågan att hänga med i innovationstakten jämfört med konkurrenterna är ett av de största hoten mot verksamheten under de kommande tolv månaderna, medan bara 20 procent pekar ut inflation och en möjlig lågkonjunktur som ett stort hot.
”Den vanligaste frågan jag får från kunder är hur de kan göra för att vara säkra på att deras företag fortfarande finns kvar om några år. Företagen har i många år försökt hantera frågan med sårbara befintliga system, och att optimera verksamheten genom djupare digitalisering”, säger Matt Jackson, global CTO på Insight.
Rapporten pekar ut det snabba genombrottet för generativ AI som en faktor som skapat en ännu större känsla av brådska för företagsledare att hålla sig långt fram i innovationstakt.
Den osäkra ekonomin speglas samtidigt av att allt fler IT-projekt kontrolleras mer noga i ledningsgruppen. Nästan hälften av företagen, 48 procent, upplever hårdare granskning under det senaste åren – men det påverkar alltså inte investeringstakten.
Ett ökat och delvis förändrat sätt att se på hur investeringen återbetalas är viktigt för framtiden, där investeringskostnaden för digitalisering ses som en del av driften istället för en ren kapitalkostnad, konstaterar Insights Europachef Adrian Gregory:
”De måste skapa en miljö som främjar kontinuerlig innovation och snabbt sätta teknologi i drift för att nå konkurrensfördelar. För om de inte gör det, kommer ett annat företag att göra det.”
De två allra största utmaningarna under det kommande året är enligt rapporten cybersäkerhet (56 procent) och motståndskraft mot olika störningar (52 procent).