Under den 12e mars 2020 höll Huawei Sverige en kombinerad pre-briefing gällande lanseringen av kommande flaggskeppsmobiler samt en recap över de nya bärbara enheter, både sett till datorer och den mycket efterlängtade nya plattan som presenterades under det publikt inställda MWC.
Men det mest intressanta under dagen var trots all hårdvara det tredje benet inom de mobila ekosystemen. Ett ben som äntligen både sticker ut och har kraft och kunnande att rucka på gränserna för de, fram tills nu, två stora befintliga lösningarna i form av Apples App Store och Googles play store. Huaweis lösning och det tredje ekosystemet heter kort och gott App Gallery, mer om detta nedan.
Kontinuerligt växande App-utbud
Under senaste året, sedan USA förbjöd Huawei att på nya modeller använda Googles Play store och dess utbud av appar och spel så har Huawei delvis arbetat lite i motvind med begränsade möjligheter att sälja sina mobiler på vår marknad.
För trots att mobilerna fortsatt hålla samma höga kvalitetsnivå i alla aspekter och att de flesta funktioner i form av appar som saknas gått att lösa på alternativa vägar där användaren istället för att använda en app kunnat utföra samma uppgifter via exempelvis bankens webbsida så har motståndet mot denna typ av lösning varit stor och det förekom många diskussioner och rykten om att företaget både skulle sälja av sin mobila sida eller enbart satsa på den asiatiska marknaden.
Men till slut så tog denna resa en helt ny vändning och Huawei valde att istället satsa på och utveckla en egen plattform för att distribuera alla former av appar och spel från olika utvecklare. Ett beslut som bara ett fåtal företag på global nivå kunnat genomföra både när det kommer till kunskap men fram för allt sett till de ekonomiska muskler som krävs för att ge förutsättningar för långsiktigt arbete vilket kräver enorm uthållighet.
För att detta skulle lyckas så var Huawei tvungna att lösa vissa primära byggstenar vilket mer konkret innebar att vissa appar, vilka till viss del skiljer sig från land till land, måste finnas i App Gallery. Ser vi till Sverige så var detta appar som BankID vilken används för att validera användaren i olika lägen men även mer underhållningsorienterade appar som Spotify.
– Vi har en fortlöpande dialog direkt med både utvecklare och företag på den svenska marknaden för att hela tiden se till att även vi kan erbjuda de appar och funktioner som efterfrågas mest och med en bas i de fem så kallade måste-apparna som exempelvis BankID så kan vi nu fokusera på nästa steg för att göra vår lösning lika naturlig som Apples och Googles, berättar Jan Tjulander, ansvarig för Huawei AppGallery i Sverige.
När detta steg var uppnått så kunde arbetet med att bredda den mer generella app-utbudet påbörjas och Huawei har idag ett kontinuerligt växande utbud av appar och där lösningar inte finns direkt så arbetar företaget med att ta fram en likande lösning där vi via en enkel åtkomst till funktionen via integrerad webbläsare ändå lätt kan hitta de funktioner som behövs. Då Huawei även satsat stort på att lyfta fram utvecklarnas möjligheter både sett till förtjänstmarginaler och stöd från Huaweis eget utvecklingsteam så torde det bara vara en tidsfråga innan vi kommer att se ett Galleri med utbud som på allvar kan konkurrera med de två stora.
På frågan om vad som kommer att hända med Huaweis App Gallery om USA och Google skulle lyfta restriktionerna och återigen ge företaget möjlighet att integrera Play Store så var Sofia Björnerfors, PR Manager för Sverige mycket tydligt på att detta inte kommer att påverka den egna utvecklingen.
– App Gallery är här för att stanna och vi ser det enbart som en styrka om Play store skulle bli tillgängligt. Vi kan i så fall erbjuda våra kunder båda alternativen och ge slutkunden en högre grad av valfrihet.
Även mediatech-profilen Anders Berglund som tidigare, bland mycket annat, arbetat som svensk VD för Google poängterade vikten av ett tredje ekosystem på vår marknad.
– Vi har under lång tid varit låsta vid två, sett till den mobila marknaden, ekosystem från Apple och Google. Dessa har sedan delvis kompletteras med större ramverk från Amazon och Facebook. Med App Gallery så får vi ytterligare ett alternativ vilket både skapar en bättre balans och som även öppnar upp nya vägar och valmöjligheter för slutanvändaren. Värt att observera är att detta ekosystem inte bara gäller smarta mobiler utan även kommer att fungera som ett mer komplett ramverk över bärbara datorer och plattor.
Produktpresentationer
Som nämnts ovan så presenterades och visades även flera nya produkter upp. Vissa som redan lanserats men även flera modeller som kommer att lanseras under närliggande period. För att lyfta fram några så måste vi så klart börja med nya modellen av Mate Xs, den vikbara smarta mobilen som nu lanseras i en ny förbättrad version. Enheten, som när det är i hopvikt, fungerar som en traditionell smart mobil kan med ett enkelt tryck vikas ut till en åtta tums FullView-skärm vilket öppnar upp helt nya möjligheter för multitasking och som ger oss en helt unik arbetsyta som verkligen lyfter vår mobila produktivitet.
Modellen kommer så klart med senaste hårdvaran som Kirin990 chippet med 5G, möjlighet till dubbla SIM-kort, hög lagringskapacitet och tack vare en lösning med dubbla batterier så får vi en modell som tar oss genom en full dags arbete. Självklart har modellen även utrustas med Huaweis prisbelönta kamerasystem, en integrerad fingertrycksläsare och framför allt, en helt ny och extremt stabil vikkonstruktion.
Nästa modell ut var MatePad Pro 5G. Detta är en 10,8 tums platta med Huaweis Full View skärm som jobbar med DCI-P3 färgrymd och har en hög ljusstyrka på 540 nit. Även här hittar vi Kirin 990 5G SoC lösning som ger både extrem prestanda och blixtsnabb kommunikation. Modellen har ett mycket kraftfullt batteri och stödjer trådlös snabbladdning samtidigt som vi här även får möjlighet till omvänd trådlös laddning där vi till exempel kan använda platta för att ladda våra hörlurar eller vår mus.
Men framför allt så används denna teknik för att ladda det trådlösa tangentbordet och pennan som är optimerade för MatePad Pro och som tillsammans gör att enheten i många fall kan ersätta en bärbar dator. Lägg sedan till ett mycket bra integrerat ljud, en imponerade kameralösning för en platta och fullt stöd för Huaweis Share teknik som till fullo integrerar vår Huawei mobil med plattan.
När det kommer till bärbara datorer så låg fokus på tre modeller. Dels två, mer budgetvänliga enheter, i MateBook D serien. Detta är en 14 och en 15,6 tums modell som har samma gedigna och stilrena design och som tack vare en kraftfull grundspecifikation passar de flesta typer av användare både sett till yrkesorienterade personer men som även är ett grymt trevligt alternativ för studenter.
För den lite mer krävande användaren så lanseras även, lite av en personlig favorit alla avseenden, nya MateBook X Pro. Detta är värdens första FullView Laptop och modellen kommer att vara utrustad med senaste hårdvaran som packats i ett minimalt format som verkligen drar blickarna till sig. Trots det slimmade formatet så erbjuder enheten ett diskret grafikkort vilket gör att enheten även lämpar sig för lite mer grafiskt krävande program eller spel. Och bäst av allt, den kommer i riktigt snygga färger.
Vad vore sedan Huawei om det inte även presenterades WiFi lösningar och här fick vi ett litet smakprov på kommande AX3 som är världens första router med stöd för WiFi 6+. Vad är då WiFi 6+, si som knappt hunnit lära känna WiFi6. Jo pluset talar om att enheten kan använda det nyligen öppnade 6 GHz bandet vilket kommer att ge en än högre datagenomströmning, lägre latenser och en bättre WiFi spridning.
Till detta så lanseras även 5G CPE Pro 2 som är världens snabbaste CPE med WiFi 6+, eller enklare utryckt en router som använder både 5G nätet och har integrerar WiFi 6+ stöd för bästa möjliga prestanda för trafik i båda riktningar. Slutligen så måste vi även flagga för kommande flaggskeppsmobil P40 serien som kommer att lanseras inom kort och som verkligen kommer att vara något som övriga tillverkare får ha som riktmärke sett till prestanda i alla aspekter.