Sällan har medvetenheten kring och behovet av digitala lösningar accelererat i så snabb takt som under Coronakrisen.
Till följd ställs nu etiska dilemman på sin spets då de mest innovativa lösningarna ofta handlar om att tillgängliggöra data som skapats utifrån information som människor mer eller mindre medvetet lämnat ifrån sig. På AddSecure, där samspelet mellan digitalisering och säkerhet är kärnan, ser vi hur definitionen av säkerhet är på väg att förändras. För att skapa framtidens hållbara lösningar så krävs mer och bättre data, samtidigt som vi måste hitta vägar för att skydda individer och företag.
Morgondagens tekniska lösningar börjar med data
I dagens uppkopplade värld präglar Internet of Things (IoT), informationsteknik och AI moderna samhällen och ekonomier. Med IoT kan vi mäta och automatisera tekniska lösningar som stöder en hållbar och klimatsmart utveckling. I processen genereras enorma mängder data med vilken vi ytterligare kan förändra sättet vi producerar, konsumerar och lever våra liv.
Datatillgången påverkar alla aspekter av våra liv – om det så handlar om en mer medveten energiförbrukning, ändra människors köpmönster, att skapa förutsättningar för en mer effektiv hälsovård, eller för att skydda oss mot en pandemi.
I en kartläggning gjord av PwC på uppdrag av World Economic Forum är IoT en komponent i en tredjedel av de nya lösningar som krävs för att uppnå de globala målen och Agenda 2030. EUkommissionen räknar å sin sida med att IT-baserade smarta lösningar kan bidra till en minskning av de globala utsläppen med upp till 15 procent. Vi kan konstatera att världen blir allt mer uppkopplad, och att det är en viktig och önskvärd utveckling. Men det innebär också att åtkomsten till data måste skyddas från obehöriga, samtidigt som privatpersoners och företags integritet säkras under delnings- och användningsprocessen. Först då möjliggörs utvecklingen av morgondagens effektiva tekniska lösningar. Först då kan vi optimera våra samhällsfunktioner och skapa förutsättningar för kommande generationer.
På AddSecure ser vi hur förståelsen av ”säker data” har gått från att handla om pålitliga uppkopplingar, obruten kommunikation och skydd från yttre påverkan till att nu också handla om trovärdighet, ärlighet och integritet. EU pratar i sin femåriga datastrategi om ”the European way” – att balansera ett ökat flöde och en dataanvändning med bibehållen integritet, säkerhet, trygghet och etik. EU:s mål är att skapa den mest attraktiva, säkraste och mest agila databaserade ekonomin i världen. Lyckas vi med det så ökar produktivitet och värdeskapande, samtidigt som förutsättningarna för att reducera miljöpåverkan och bygga bättre välfärdstjänster görs möjliga.
Genom smarta och säkra konnektivitetslösningar bidrar AddSecure redan idag till utvecklingen av framtidens smarta elnät, trafikflödeslösningar för optimerad resursanvändning och minskade utsläpp, säkra arbets- och lärandemiljöer samt bärbara smarta lösningar för bättre vård och omsorg. Säkrad data och kritisk kommunikation är kärnan i vår verksamhet – och det område där vi hela tiden möter nya utmaningar.
Under Coronapandemin ser vi att försöken till att skada eller störa det digitala livet trappas upp, samtidigt som behovet av databaserade och uppkopplade lösningar ökar. Det har satt ljuset på frågor om individers integritet och skydd. När vi blickar framåt och fortsätter bygga AddSecure, så utgör frågan om data- och informationssäkerhet ett av våra prioriterade hållbarhetsområden. Vårt mål är att erbjuda lösningar som baseras på säker, uppriktig och tillförlitlig datahantering. Det här är inte en fråga vi löser på egen hand. Istället krävs samarbete med leverantörer, kunder och slutanvändare. Så ser vi till att data säkras och används på ett sätt som för samhällsutvecklingen i rätt riktning.
Johanna Giorgi, Hållbarhetschef, AddSecure