Ny statistik från Skandia visar att nästan var fjärde ung person har en förälder som medlåntagare till sitt bolån.
Andelen unga som har bolån med en medlåntagare har ökat med nästan 10 procentenheter sen mitten av 2016.
Skandia kan idag presentera ny statistik som visar att andelen unga som har bolån med en förälder som medlåntagare ökar kraftigt. I mitten av 2016 hade omkring 15 procent av unga låntagare i Skandia hjälp av medlåntagare. Siffran har nu stigit till 23,5 procent. Idag har alltså nära en fjärdedel av alla unga en förälder som hjälp för att få ett bostadslån.
– Vår statistik bekräftar att det är svårt att få bolån om man är ung. En del unga har föräldrar som kan hjälpa till, men det är inte alla som har den möjligheten. Amorteringskraven tvingar fler unga att söka hjälp för att kunna flytta till en egen bostad, säger Johanna Cerwall, vd på Skandias bank.
Skandia presenterade i slutet av april sin nya rapport ”Lön utan lägenhet” som visar att även om man som ung sparat flitigt till en tillräckligt stor kontantinsats så får man ändå inget bolån i 13 av 25 städer. Skärpta kreditregler, exempelvis skärpta amorteringskrav och striktare bolånetak, samt en drastisk prisökning av bostäder, är några av orsakerna till utfallet.
– Det är positivt att den tidigare amorteringskulturen med amorteringsfria bolån har förändrats. Men de nya kreditreglerna får konsekvenser för unga som inte är rimliga. Regelverken behöver bli mer flexibla och ta hänsyn till varje enskilds livssituation – inte minst för att fler ska kunna ta sig in på bostadsmarknaden, säger Johanna Cerwall, vd på Skandias bank.