När amerikarna går till valurnorna kan effekterna kännas ända in i de svenska plånböckerna.
Utfallet av det amerikanska valet spelar en stor roll för aktiemarknaden, räntorna och inte minst växelkursen för kronan.
Den svenska kronan har haft en tendens att stärkas mot andra valutor under slutet av året. Historisk data visar att kronan i genomsnitt har blivit cirka 2 procent starkare från början av november till slutet av december under de senaste tio åren. Men i år kastar det amerikanska valet en skugga av osäkerhet över denna trend.
Valresultatet i USA kan få omfattande konsekvenser för inte bara dollarn utan för hela valutamarknaden. Samma vecka som amerikanarna går till val får vi också centralbanksbesked från så många som 5 centralbanker, bland annat Riksbanken och den amerikanska centralbanken, Federal Reserve (Fed). Räntebesked som får stor påverkan på hushållens ekonomi.
För de som planerar en utlandsresa i jul så är det två valutor som ger mer i reskassan. Den svenska kronan har under hösten stärkts mest mot den mexikanska peson, med en uppgång på 8 procent, och den turkiska liran, som stärkts med 5 procent. Däremot har kronan tappat mark mot den thailändska bahten, med en nedgång på 8 procent.
Så medan vissa kan glädja sig åt en potentiellt billigare vintersemester i vissa delar av världen, kan andra behöva strama åt semesterbudgeten. Oavsett utfall är det tydligt att det amerikanska presidentvalet har en direkt inverkan på svenskarnas plånbok, vilket gör det till en avgörande händelse att hålla ögonen på.
Danske Bank är en av Nordens ledande finanskoncerner med mer än 4 miljoner privatkunder. Utöver verksamhet i Norden är koncernen även närvarande i Nordirland, Irland, England, Finland, Tyskland, Polen, Luxemburg.