Skattereduktion för gåvor: Vad du behöver veta
Hem FINANS Skattereduktion för gåvor: Vad du behöver veta

Skattereduktion för gåvor: Vad du behöver veta

Publicerat av: Redaktionen

Visste du att privatpersoner kan få skattereduktion för gåvor till insamlingsorganisationer?

Vi på Svensk Insamlingskontroll får ofta frågor kring reglerna, här reder vi ut hur det går till och vad du bör tänka på.

I dessa deklarationstider får vi ofta frågor från privatpersoner som undrar över reglerna för skattereduktion för gåvor till insamlingsorganisationer. Många frågar sig varför gåvan de skänkte inte omfattades av avdraget. Är du en av dem? Låt oss förklara.

Svaret är ofta att gåvan understeg 200 kronor – vilket är det lägsta beloppet som du måste skänka för att få avdrag. Dessutom måste du ha skänkt minst 2000 kronor under året till en eller flera godkända gåvomottagare. Här följer några fler vanligt förekommande frågor:

Vilka kan få avdrag?

Har du som privatperson fyllt 18 år så kan du få avdrag med 25 procent för gåvor till godkända gåvomottagare. Maxbeloppet som du kan få avdrag för är gåvor på totalt 12 000 kronor per år, vilket innebär att du kan dra av som mest 3000 kronor.

Skattereduktion för gåvor: Vad du behöver veta

Fotograf: Fialotta Bratt

Finns det krav på organisationens ändamål?

En förutsättning för att gåvan ska omfattas av avdraget är att organisationens ändamål främjar social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning. Hjälpverksamheten kan vara ekonomisk eller bestå av stöd och omsorg till exempelvis personer med psykisk funktionsnedsättning, asylsökande eller socialt utsatta personer.

Vilka organisationer är godkända gåvomottagare?

Det är frivilligt att ansöka om att bli godkänd gåvomottagare hos Skatteverket. För närvarande är cirka 145 av organisationerna med 90-konto registrerade som godkända gåvomottagare. På Skatteverkets hemsida hittar du listan över alla godkända organisationer.

Tips!

Om du startar ett månadsgivande på minst 200 kr och kompletterar det med en julgåva så att det blir minst 2000 kr under året, så omfattas du av avdragsrätt till deklarationen nästa år.

 

Relaterade Artiklar