Sverige är rankade på plats 17 av 165 över de mest cybersäkra länderna i världen, enligt Global Cybersecurity Index (2017), som rankar länder som engagerar sig i program och initiativ för cybersäkerhet.
Men fortfarande så är valet av lösenord ett av de största säkerhetsproblemen online.
Branschstatistik visar att många människor använder samma lösenord på flera webbplatser, och de flesta har bara ett fåtal lösenord som man återanvänder. Detta ökar risken för säkerhetshot som phishing, skadlig kod och identitesstöld. Avsaknaden av ett säkert lösenord kan leda till förlust av konfidentiellt material då identitetsstöld står för 64 procent av alla dataöverträdelser globalt, enligt Gemalto Breach Level Index (2016).
Här är fem rekommenderade steg för att skapa ett säkert lösenord som du kommer ihåg:
- Använd minst 8 tecken – Ju längre desto bättre är regeln. Ett lösenord under 8 tecken kan idag inte räknas som ett säkert sådant.
- Blanda nummer, symboler, gemener och versaler – Många webbplatser kräver att dessa är inkluderade, men långt ifrån alla. Därför är det viktigt att själv tänka på att dessa fyra typer av tecken borde vara med i ett säkert lösenord.
- Undvik ordboksord – Ord som går att hitta i en ordbok, som mamma, även i kombination med andra ord, kan inte klassas som säkra. Det räcker heller inte att byta ut en bokstav mot ett tecken, till exempel m@mma, för att det ska bli säkert. Undvik dessa typer av ord helt och hållet.
- Kom ihåg det – Kanske det svåraste av allt. Om du följer stegen ovan så skulle du bara kunna slå på ditt tangentbord och få fram ett lösenord som uppfyller rekommendationerna, men du skulle troligtvis inte komma ihåg det. Ett bra knep är att använda en eller två meningar som är enkla att komma ihåg, som Jag föddes 1990. Jag heter @julia på Instagram.
- Skapa det – Nu kan du skapa ett lösenord genom att bara använda första bokstaven i varje mening, så att ditt lösenord blir Jf1990.Jh@jpI. Det här är ett säkert lösenord med en kombination av tecken, och allt du behöver göra är att komma ihåg två meningar.
”Våra användares säkerhet är det viktigaste för oss, och det faktum at två av dagens mest använda lösenord är ’123456’ och ’password’ innebär att det här är en fråga som ligger högst på agendan. Tillväxten inom e-handel idag kräver att säkerhetsåtgärderna hänger med och vi, onlineaktörer och enskilda användare har alla ett gemensamt ansvar att skydda oss och upprätthålla en säker onlinemiljö. Att skapa ett lösenord utifrån dessa rekommendationer är ett steg i rätt riktning”, säger Jonas Breding, Skandinavienchef på PayPal.