Data från offentlig verksamhet är avgörande för framtida innovationer.
Men Europa ligger efter i tillgängliggörandet och både Sverige och EU arbetar intensivt för att komma i kapp.
I Setterwalls webbinarieserie om data berättar byråns experter om hur nya regleringar kan öka innovationskraften i landet.
Till sommaren ska öppna data-direktivet implementeras i svensk rätt. Därmed förändras spelplanen för hur information som produceras inom offentlig sektor kan användas för nya innovationer och affärsmöjligheter. Direktivet, som antogs av EU 2019, är ett sätt att öppna upp för mer delning av den kraftigt ökade mängden data inom myndigheter och annan offentlig verksamhet.
– Tillgängliggörandet av data inom offentlig sektor spelar en nyckelroll för en ny kapplöpning mellan de stormakterna. Och här ligger Europa efter USA och Kina. Sverige är ett land med stark innovationskraft, men oklarheter kring vilken information som får tillgängliggöras och på vilket sätt gör att vi halkar efter. Trots vår starka tradition av offentlig insyn är vi bland de sämsta i klassen – och detta ska man nu ändra på, säger Niklas Follin, Senior Associate på Setterwalls och en av byråns advokater inom IT-relaterad juridik.
Juridisk vägledning efterfrågad
Den 15 april kl. 12.00 håller Niklas Follin tillsammans med kollegan Arwin Sofla ett webbinarium för att guida företag och innovatörer genom det rättsliga läget. Webbinariet är det andra i serien ”Data – det nya guldet”, som Setterwalls har initierat för att möta det ökade behovet av vägledning på området.
– Den ökade digitaliseringen, med utbyggnaden av 5G och internet of things som två av de drivande faktorerna, gör att offentlig sektor samlar på sig enorma mängder data som kan komma samhället till nytta. Den nya lagstiftningen handlar om hur dessa data kan utnyttjas på bästa sätt så att privata aktörer kan använda dem för att utveckla nya tjänster och produkter, säger Arwin Sofla.
Innovationer och effektiviseringar
Konkreta exempel på datamängder med stor innovationspotential och högt värde är , bland annat data inom geologi, företagande, och statistik där dessa data skulle kunna ligga till grund för en rad olika innovationer. Detsamma gäller trafikflödesdata, meteorologisk data, samt sjukvårdsdata.
– Delningen av sjukvårdsdata har redan det gångna året varit avgörande för pandemibekämpande åtgärder. Där kan vi se flera tydliga exempel. Men en bättre reglering kan skapa ännu säkrare och bättre innovationer. Den kommande, öppna data-lagen är ett steg för att skapa ännu bättre möjligheter att utnyttja data från det offentliga. Men det kommer fortfarande att kräva stor kunskap på området för att undvika juridiska fallgropar. Poängen är att möjliggöra för innovation och effektiviseringar som vi idag kanske ännu inte känner till, säger Niklas Follin.