Låt inte hackarna dra nytta av semestertider
Hem Säkerhet Låt nu inte hackarna dra nytta av semestertider

Låt nu inte hackarna dra nytta av semestertider

Publicerat av: Redaktionen

Semester, vikarier och rutiner som frångås kan tyvärr öppna dörren för cyberkriminella.

När många medarbetare är stressade och angelägna om att avsluta sina arbetsuppgifter kan det också bidra till att bedrägerier och informationsstölder lyckas. 

Och på företagen är det ofta ekonomiavdelningarna som är extra utsatta.

– Ett e-postmeddelande som i vanliga fall skulle genomskådas kan lättare passera när mottagaren är under tidspress. I semestertider är vikarier också ett tacksamt mål. De har generellt sämre kunskap om organisationen, rutiner och säkerhetsregler. En felaktig utbetalning som annars skulle stoppas riskerar då att gå igenom, kommenterar Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks i Norden.

Låt inte hackarna dra nytta av semestertiderÄven vikarier behöver utbildas
Genom att utbilda och öva medarbetarna i säkerhetshantering ökar man motståndskraften betydligt.

– Även om det kan vara svårt att genomföra en mer omfattande utbildning av semestervikarier är en grundlig genomgång i säkerhetsrutinerna betydligt bättre än ingen utbildning alls.

-Att exempelvis veta hur man ska agera vid ett misstänkt angrepp är baskunskap som alltför ofta saknas, säger Peter Gustafsson.

Stor andel saknar backuplösning
En annan fråga som aktualiseras under sommaren är backupen. Tidigare studier visar att en stor andel av de företag som använder Microsoft 365 inte har någon tredjepartslösning som skyddar verksamhetskritiska data.

– För många verksamheter är inte de inbyggda backupfunktionerna som finns i Microsoft 365 tillräckliga. Många tror också felaktigt att en fullskalig backuplösning ingår i konceptet. Microsoft 365 är en väldigt användarvänlig molntjänst men för den organisation som inte ser över och säkerställer att backup-funktionen matchar de egna behoven kan det bli ett hårt uppvaknande. Så om man inte gjort det förr kan det vara läge att se över backupen inför semestern. Det är i allmänhet enkelt att implementera en lösning som ger ett omfattande skydd om olyckan eller angreppet är ett faktum, kommenterar Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks i Norden.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>