Höjt bolånetak dubbel hjälp till unga
Hem FASTIGHETER Höjt bolånetak dubbel hjälp till unga och förstagångsköpare

Höjt bolånetak dubbel hjälp till unga och förstagångsköpare

Publicerat av: Redaktionen

Mäklarsamfundet välkomnar regeringens förslag att höja bolånetaket, som nu ska utredas av Finansinspektionen.

Bolånetaket är inte bara ett av de största hindren för att ta sig in på bostadsmarknaden.

Det driver också förstagångsköpare att ta osäkra och dyra konsumtionslån. Höjt bolånetak öppnar bostadsmarknaden för fler, samtidigt som det minskar incitamenten att ta konsumtionslån.

Idag presenterade regeringen åtgärder som både kan minska tillväxten av dyra och osäkra konsumtionslån och hjälpa fler in på bostadsmarknaden. Det handlar om avtrappade ränteavdrag för lån utan säkerhet samt en höjning av bolånetaket från 85 till 90 procent. Mäklarsamfundet välkomnar förslaget.

– Höjt bolånetak i kombination med lägre incitament för att ta konsumtionslån är dubbel hjälp för unga och förstagångsköpare. Det hjälper fler in på bostadsmarknaden, samtidigt som det minskar riskerna för låntagaren, säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet.

Höjt bolånetak dubbel hjälp till unga

Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet

Utformningen av kreditrestriktioner så att de balanserar konsumentskydd, värnande av finansiell stabilitet och samtidigt minimerar inlåsnings- och utestängningseffekter är en komplex balansgång. Konsumtionslånen har ökat dramatiskt det senaste decenniet. Att allt fler har finansierat kontantinsatser till bostadsköp med konsumtionslån för att klara bolånetaket har varit en av flera bidragande faktorer, något som Mäklarsamfundet pekat på under många år. Om bolånetaket höjs, minskar behovet av att finansiera kontantinsatsen med blancolån.

Om det också, som föreslås, kombineras med lägre incitament att ta konsumtionslån genom nedtrappade och slutligen helt borttagna ränteavdrag blir effekten ännu större.

– Det här förslaget har verkligen potential att hjälpa fler in på bostadsmarknaden. Att justera bolånetaket är på många sätt ett bättre förslag för unga och förstagångsköpare än förslaget om startlån. Det kan också få positiva samhällsekonomiska effekter, fortsätter Oskar Öholm.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>