En av tio finländare drömmer om att köpa en bostad i år – skattereformen påverkar köptankarna
Hem FASTIGHETER En av tio finländare drömmer om att köpa en bostad i år – skattereformen påverkar köptankarna

En av tio finländare drömmer om att köpa en bostad i år – skattereformen påverkar köptankarna

Publicerat av: Redaktionen

Enligt Sparbanksgruppens färska enkätundersökning drömmer en av tio finländare om att köpa en bostad i år.

Enligt Jukka Rantanen, VD för Sb-Hem, är det just nu en utmärkt tid att köpa en bostad, eftersom efterfrågan och priserna förväntas börja stiga under sommaren. 

Ränteutvecklingen är också något de som överväger att köpa en bostad oroar sig för. På grund av högre räntor än vanligt letar 43 procent efter en billigare bostad för att minska bostadslånet till ett lägre belopp än vad banken maximalt skulle erbjuda.

Enligt Sparbanksgruppens enkätundersökning drömmer ungefär hälften av finländarna om att köpa en bostad. För närvarande är egnahemshus mest efterfrågande på bostadsmarknaden (44 %). De som överväger att köpa en bostad är mest intresserade av trerummare (38 %) och familjebostäder med fyra eller fler rum (34 %). Det är anmärkningsvärt att endast 2 procent av de tillfrågade var intresserade av enrummare.

“Efterfrågan på egnahemshus är för närvarande större än utbudet, men nu kan man i lugn och ro titta på och överväga andra objekt – medan bostäder för några år sedan såldes inom några timmar efter att säljannonsen hade publicerats. Just nu är det ett utmärkt tillfälle att köpa en bostad, eftersom vi förutspår att efterfrågan kommer att öka först under årets andra hälft. Dessutom finns det nu mer utrymme för förhandlingar om priset än när efterfrågan är hög”, säger Jukka Rantanen, vd för Sb-Hem.

I slutet av året sågs en tydlig ökning av efterfrågan i bland dem som köpte sin första bostad, när informationen om att befrielsen från överlåtelseskatt skulle avskaffas för köp av den första bostaden fick köparna att agera. Nu ska också den som köper sin första bostad betala överlåtelseskatt, och enligt enkätundersökningen uppskattar nästan en tredjedel av alla respondenter som överväger att köpa sin första bostad att deras köpbeslut kommer att skjutas upp, eftersom de måste spara till överlåtelseskatten.

“Av de respondenter som drömmer om att köpa sin första bostad år 2024 tror så många som 51 procent att skattereformen kommer att fördröja deras köpbeslut. I samband med skattereformen har många banker erbjudit dem som köper sin första bostad förmåner i den nya situationen. Sparbankerna erbjuder dem som köper sin första bostad ett bostadslån utan expeditionsavgift fram till slutet av mars “, säger Martti Hakala, affärsverksamhetsdirektör för Sparbanksgruppens privatkundsverksamhet.

Samtidigt minskade skattesatsen för alla bostadsköpare från 4 procent till 3 procent för fastigheter och från 2 procent till 1,5 procent för bostadsaktier. Av de respondenter som drömmer om att köpa en bostad som inte är den första, tror 18 procent att den sänkta överlåtelseskatten kommer att påskynda deras beslut att köpa en bostad.

Många sänker lånebeloppet på grund av högre räntenivåer än vanligt

En av tio finländare drömmer om att köpa en bostad i år – skattereformen påverkar köptankarnaRäntan är en av de viktigaste faktorerna som de som överväger att köpa ett hem funderar på när de ansöker om ett bostadslån. På grund av högre räntenivåer än vanligt sade 43 procent av respondenterna att de letar efter en billigare bostad för att kunna minska bostadslånet till ett lägre belopp än vad banken maximalt skulle erbjuda. Kvinnor (53 %) strävar efter att på detta sätt säkra sin ekonomi betydligt oftare än män (36 %). Enligt Hakala är det naturligt att tänka på trygghet vid bostadsköp, eftersom boendekostnaderna under de senaste åren har ökat märkbart för många, både på grund av räntenivån och de högre energikostnaderna.

Framför allt överraskade den snabba kostnadsökningen många med bostadslån.

“Om du behöver stabilitet och förutsägbarhet för boendekostnaderna bör du inte bara överväga ett elavtal till fast pris utan också en fast ränta för ett bostadslån. Marknaden förväntar sig lägre räntor i år, men inte en återgång till tiden med nollräntor. Då kan bankens fasta ränta vara ett mycket attraktivt alternativ för en person med bostadslån som värderar säkerhet. När du känner till dina egna lånekostnader, till exempel för tre eller fem år framåt, kan du planera din egen ekonomi långt in i framtiden, oavsett fluktuationer i räntenivåerna”, påminner Hakala.

 

Relaterade Artiklar