Parterna inom industrin har nått en historisk överenskommelse om ett nytt kollektivavtal, vilket innebär det högsta märket på 25 år.
– Med en löneökning på 7,4% över två år finns det risk att företag drabbas av ökade kostnader som skulle kunna leda till att arbetsbrist uppstår i förlängningen, säger HR- och arbetsrättsexpert Ida Ljungberg på Simployer.
Avtalsförhandlingarna omfattar drygt 2,2 miljoner arbetstagare som omfattas av 450 olika kollektivavtal. Märket som alltså sätts av industrins parter är vägledande för förhandlingar inom övriga branscher på den svenska arbetsmarknaden.
– Efter att parterna inom industrin nått en överenskommelse har flera andra branscher också fått fart i sina förhandlingar, berättar Ljungberg. Hon lyfter även fram positiva effekter och risker med märket och fortsätter:
– För arbetstagare är det höga märket en positiv signal, med tanke på inflationen som har sänkt reallönerna. Men det är också en utmaning för många företag, som riskerar att drabbas av högre kostnader och minskade investeringsmöjligheter. Det återstår att se hur företagen kan förena jakten på höjda reallöner med möjligheten att behålla sin konkurrenskraft, säger Ljungberg.
Det historiskt höga märket kan alltså innebära en förändring av förutsättningarna på arbetsmarknaden.
– Det blir spännande att följa vad som kommer hända i förhandlingarna inom andra branscher och hur de kommer att påverkas av detta höga märke, avslutar Ida Ljungberg, HR- och arbetsrättsexpert på Simployer.