Hur och var information lagras har blivit allt viktigare för verksamheter när de ska köpa molntjänster.
OnlyOffice, som levererar produktivitetsprogramvara för företag, har senaste året sett ett kraftigt ökat intresse för frågan från svenska företag och verksamheter.
Fortfarande har dock många inte koll på var deras data hamnar när de använder molntjänster.
Många verksamheter, inte minst myndigheter och kommuner, blir allt mer intresserade av var deras data lagras. Det beror på flera saker, och har framför allt med säkerhet och regelefterlevnad att göra. När hemmaarbetet ökat under pandemin har frågat blivit mer akut för många.
”Företag vill ha mer kontroll över de mest använda programvarorna på arbetsplatsen – produktivitetsprogramvaror – och detta oavsett var arbetsplatsen just nu är. Det gäller särskilt molntjänsterna, som ju används överallt och i allt fler sammanhang. Företagen vill helt enkelt veta var användarna lägger företagets information”, säger Vladislav Bahtyurin på OnlyOffice.
Alla verksamheter behöver följa regler som GDPR men den offentliga sektorn har extra hårda krav på sig. Bland utmaningarna som alla måste hantera finns att flera av de större molnleverantörerna sannolikt bryter mot GDPR när de överför personuppgifter till USA. Den amerikanska lagstiftningen Cloud Act gör också att många undviker att lagra data hos amerikanska företag eftersom känslig information då kan vara åtkomlig för amerikanska domstolar.
”Säkerhetskrav gör dessutom nu att många leverantörer av molntjänster börjat kryptera data. Vi själva krypterar nu all data som används i våra applikationer, vilket gör att kundernas data är mycket säker. En annan aspekt av önskemålet om ökad säkerhet är att efterfrågan på öppen källkod ökat allt mer över åren”, säger Vladislav Bahtyurin.
Trenden mot kryptering gör att informationen är säkrare, men ännu bättre är det förstås om molntjänsterna inte lagrar någon data utan bara skickar den till servrar som verksamheten kan ha kontroll över – och därmed vet följer reglerna.
”På OnlyOffice sparar vi inte några data på våra egna servrar om kunden själv vill hantera lagringen istället. Det som passerar oss är helt och hållet krypterat och inget vi har någon tillgång till. Det här är ett upplägg som vi ser efterfrågas alltmer och därför är det också trenden hos leverantörerna”, säger Vladislav Bahtyurin.