AI kan underlätta för bygglovsökande i Kungsbacka
Hem FASTIGHETER AI kan underlätta nu för bygglovsökande i Kungsbacka

AI kan underlätta nu för bygglovsökande i Kungsbacka

Publicerat av: Redaktionen

Kungsbacka kommun ska utforska AI som stöd för att granska bygglovsritningar.

Vi vill se om AI kan hjälpa sökande att skicka in mer kompletta ansökningar. Bygg- och miljöförvaltningen har beviljats 600 000 kronor i finansiering från Vinnova till projektet.

Bygg- och miljöförvaltningen vill göra bygglovsprocessen enklare genom att stötta sökande att skicka in kompletta ansökningar. Vi ska testa AI, specifikt bildigenkänning och träna en algoritm på marklinjer, väderstreck, skalstock och mått till tomtgräns – för att kunna identifiera om dessa parametrarna saknas eller inte i bygglovsansökan. Vi samarbetar med en leverantör som ska hjälpa oss att ta fram AI-lösningen.

– Vi vill skapa nytta för dem vi är till för och undersöka om AI är rätt verktyg att stötta sökande att skicka in mer kompletta handlingar. Vi vill att det ska vara lätt att söka bygglov och i det här projektet vill vi utforska om AI kan hjälpa oss att nå dit, säger Fredrika Dahlberg, innovationsledare på Bygg- och miljöförvaltningen.

Vi testar nytt och medskapar

AI-projektet är ett resultat från arbetet med innovation som påbörjades på bygglovsavdelningen under förra året. Innovationssprintar är ett arbetssätt som ska hjälpa kommunen framåt i utvecklingen där vi tillåts att göra nytt, testa idéer och medskapa med andra.

– Vi har tagit ett steg mot ett mer invånardrivet Kungsbacka där vi samarbetar med invånare och företag för att våra tjänster ska vara värdeskapande. I innovationsarbetet har vi tagit hjälp av sökanden för att komma framåt, säger Helena Borgström, verksamhetschef Bygg- och miljöförvaltningen.

AI kan underlätta för bygglovsökande i Kungsbacka

Bygg- och miljöförvaltningen vill göra bygglovsprocessen enklare genom att stötta sökande att skicka in kompletta ansökningar.

Finansiering från Vinnova

I utlysningen fick Vinnova 40 ansökningar till att starta en AI-resa: För organisatoriskt lärande och praktisk användning av artificiell intelligens i kommuner och civilsamhälle. Av dem fick 11 projekt finansiering, varav ett är Bygg- och miljöförvaltningens projekt som fått 600 000 kronor i finansiering från Vinnova. Projektet avslutas senast i slutet på oktober.

Motiveringen till Vinnovas beslut:

Ansökan bedöms vara väl förankrad och ha en god potential till att utveckla kompetens och förmåga såväl internt som externt. Aktörskonstellationen bedöms vara kompetent och det bedöms finnas en bra plan för det organisatoriska lärandet samt god potential till resultatspridning.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>