5 tips för installering av fastighetsboxar utomhus
Hem FASTIGHETER 5 tips för installering av fastighetsboxar utomhus

5 tips för installering av fastighetsboxar utomhus

Publicerat av: Redaktionen

Traditionellt i Sverige har fastighetsboxar installerats inomhus, i trapphusen.

System som monteras utomhus möter helt andra krav än de installerade inomhus. Här kommer de 5 viktigaste sakerna att tänka på inför installation av utomhusboxar.

 1. Välj rätt skydd till din fastighetsbox

  Ofta finns inte en väl skyddad plats att montera fastighetsboxen på, utan systemet måste sitta på en fasad eller på stativ. Då är det bra att välja ett system med ordentligt utskjutande tak, som går ut minst 15 cm över kanske, och kommer med sidoskydd. Sitter systemet extra utsatt för vind, kan skyddsdörrar också behöva installeras.

 2. Lås för utomhusbruk

  Ibland kan lås avsedda för inomhusbruk installeras till fastighetsboxar som står utomhus. De fryser på vintern och kommer fort att bli tröga. Välj ett lås avsett för utomhusbruk. Låsfett och konstruktion bör klara temperaturer ner till minst minus 20 grader. För norra Sverige minst minus 30 grader.

  Tänk på att ett lås utomhus behöver vara ordentligt smörjt, med ett fryståligt låsfett. När smörjningen försvinner kan vatten tränga in i låset, och det kan frysa och bli trögt att vrida om. Ett välsmort lås kommer i princip inte att frysa och kommer att fungera fint i decennier.

 3. Material, nyckeln för lång livslängd

  System som monteras utomhus måste ha starkt rostskydd. Pulverlacken som alla boxar målas med ger ett relativt bra skydd, men inte nära nog tillräckligt. Obehandlad plåt kommer ändå att rosta inom några månader. Tunnare galvanisering, som elektrongalvanisering, kommer att hålla några år, 4–7 år beroende på miljö.

  En rekommendation är att ha lådsystem som tillverkats i minst varmförzinkad plåt, som tillsammans med en pulverlack ger en korrosivitetsklass på C4. Det finns leverantörer som tillverkar systemen i Magnelis, vilket ger systemen en korrosivetsklass på C5.

 4. 5 tips för installering av fastighetsboxar utomhus

  Fastighetsbox som installerats utomhus

  P-godkänt för utomhusbruk

  För att klara de grundläggande kraven för utomhusbruk bör du välja ett system som är P-godkänt för utomhusbruk. Forskningsinstitutet Rise, som testar fastighetsboxar, gör grundläggande regntest och ser att boxen är tillräckligt starkt byggd. Ett system som inte klarar Säkerhetsklass 2, kan aldrig klassas för utomhusbruk till exempel.

 5. Skyddsklass 2, högsta säkerhetsklass

  Ett system utomhus sitter oskyddat, inte bara för väder och vind, utan också för obehöriga personer som kan komma åt post och paket inne i facket. Välj ett system som klarar skyddsklass 2, som är ett test mot inbrott. Då måste centraldörren klara brytförsök i 2 minuter och enskild lucka klara brytförsök i 1 minut. Det är en mycket svår klassning att klara, så ett system med skyddsklass 2 står väl skyddat utomhus.

Källa: Boxicon

 

Relaterade Artiklar