Unga vuxna ser ljusare på ekonomin
Hem FINANS Unga vuxna ser ljusare på ekonomin

Unga vuxna ser ljusare på ekonomin

Publicerat av: Redaktionen

I dag släpper Länsförsäkringar sin andra upplaga av Ungdomsindikatorn, som avspeglar de ekonomiska utsikterna bland unga människor.

Analysen visar att de ekonomiska utsikterna förbättrades under det fjärde kvartalet 2023. -Trenden är positiv både på kort och lång sikt.

Det tapp vi såg föregående kvartal var en engångsföreteelse. Men trots ljusare tongångar är utsikterna fortfarande något svagare än normalt, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Se bilaga om hur ungdomars syn på framtiden har förändrats under åren.

Ungdomsindikatorn tar fart

Länsförsäkringar publicerar idag sin andra upplaga av ”Ungdomsindikatorn” som är en övergripande indikator om unga människors (18–24 år) ekonomiska utsikter. Utsikterna baseras på hur unga vuxna människor ser på privatekonomin, Sveriges ekonomi, arbetsmarknaden samt sparandet.

Under det fjärde kvartalet 2023 ökade Ungdomsindikatorn med 2,0 enheter till 92,1, där 100 anger ett historiskt normalläge. Störst bidrag till uppgången var att utsikterna om Sveriges ekonomi markant förbättrades.

Unga vuxna ser ljusare på ekonomin-Framtidsutsikterna om ekonomin har blivit ljusare. Unga har haft det tufft de senaste två åren men Ungdomsindikatorn visar att de nu verkar se mer hoppfullt på framtiden. Även om Sverige rent formellt är i en lågkonjunktur just nu väntas ekonomin växa i år, som kombineras med andra positiva signaler som exempelvis kommande räntesänkningar under året, säger Stefan Westerberg.

Ljusa utsikter om privatekonomin

När unga ger sin syn på hur privatekonomin kommer att utvecklas under det kommande året svarar 38 procent att den kommer bli bättre, vilket är en ökning med fyra procentenheter från förra kvartalet. Nu är värdena nästan tillbaka på normala nivåer.

Ett likartat mönster finns när det kommer till de ungas utsikter om den svenska ekonomin. 26 procent tror att Sveriges ekonomi kommer bli bättre om ett år. Det är en ökning med fyra enheter från förra kvartalet och nästan i nivå med det historiska normalvärdet.

Ungas utsikter om arbetslösheten i Sverige samt risken att själv bli arbetslös är blandad. Det är nu fler som tror att arbetslösheten i Sverige kommer att öka på ett års sikt (49 procent tror på ökad arbetslöshet), men risken att själv bli arbetslös har minskat (29 procent tror på minskad risk att bli arbetslös).

-Arbetsmarknaden har stått emot de sämre tiderna. Men mycket pekar på att arbetslösheten ökar i år och det avspeglas i hur de unga ser på situationen. Unga har i allmänhet en svagare ställning på arbetsmarknaden och riskerar att bli av med jobbet allra först eller inte komma in alls när ekonomin försämras. Däremot kan vi se att unga har ett stort självförtroende att lyckas på arbetsmarknaden, säger Stefan Westerberg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>