Atea Sverige summerar ett stabilt 2023
Hem FÖRETAG Atea Sverige summerar ett stabilt 2023

Atea Sverige summerar ett stabilt 2023

Publicerat av: Redaktionen

Atea Sveriges rörelseresultat för helåret 2023 ökade med 3,9 procent och kom in på 652 miljoner kronor.

Försäljningen för perioden uppgick till 21 miljarder kronor.

I det fjärde kvartalet landade nettoomsättningen på 3,3 miljarder kronor och resultatet uppgick till 174 miljoner kronor, en minskning med 12 procent jämfört med fjärde kvartalet 2022.

2023 har till stor del präglats av inflation, osäkerhet och olika typer av utmaningar i omvärlden. Trots detta levererar Atea Sverige ett stabilt resultat sett till året som helhet.

I det fjärde kvartalet minskar volymerna inom hårdvara och motsvarar inte rekordkvartalet samma period föregående år. Samtidigt ser bolaget en ökad orderingång i slutet av årets sista kvartal och en tydlig digitaliseringsvilja präglad av uppåtgående trender inom främst AI, säkerhet och molntjänster. Det fortsatta behovet av managerade tjänster står ut positivt och försäljningen ökade under kvartalet med 39 procent.

– Jag är otroligt stolt över medarbetarna som jobbat hårt för att göra bästa möjliga slutspurt på ett utmanande år. Vår omvärld har krävt extra insatser från oss, våra partners och inte minst från våra kunder. Det är dock tydligt att digitaliseringen har potential att lösa många av verksamheternas utmaningar framåt och att det finns en optimism i det nya år vi klivit in i, säger Linus Wallin, vd Atea Sverige.

Snabb teknologiutveckling ökar kompetensbehov

Atea Sverige summerar ett stabilt 2023

Linus Wallin

2024 markerar sista året i Ateas pågående treårsplan men också startskottet för realiseringen av en ny affärsplan.

Den pekar ut en tydlig riktning för hur Atea på bästa sätt ska kunna stötta svenska verksamheter att nyttja potentialen i molntjänster, ta AI-projekt från pilot till skalbarhet och leverera fler värdeskapande tilläggstjänster inom såväl hårdvara som mjukvara.

– När AI influerar hela samhället ökar investeringarna i infrastruktur och säkerhet. En säker infrastruktur driver i sin tur ytterligare molnsatsningar. Allt detta gör Atea starkt positionerat att göra betydelsefulla avtryck ihop med våra kunder och hjälpa dem i sina vägval, säger Linus Wallin.

Den snabba teknologiutvecklingen ger upphov till kompetensbrist inom många verksamheter på både den publika och privata sidan. Där kommer Ateas runt 1000 konsulter att kunna hjälpa kunderna att ta nya kliv, när minskad inflation och sjunkande räntor öppnar upp för en positiv utveckling på marknaden. 2023 tog Ateas konsultorganisation gemensamt 1400 certifieringar inom områden som it- och informationssäkerhet, molntjänster och automation.

– För att dra nytta av digitaliseringens möjligheter behöver svenska verksamheter göra satsningar inom områden där det råder stor kompetensbrist. Utöver certifieringar och vidareutbildning för våra konsulter driver vi ett konsulttraineeprogram för att utöka antalet talanger i vår bransch, med närmare 1300 ansökningar till nästa omgång. Dessutom har vi tagit ytterligare kliv i att ge kunderna tillgång till hela vår konsultorganisation, i hela landet, oavsett var behoven och konsulterna finns, säger Linus Wallin.

Resultat Ateakoncernen

Nettoomsättningen för koncernen var 34,7 miljarder norska kronor under 2023, med en EBIT på 1,244 miljarder norska kronor. Nettoomsättningen under det fjärde kvartalet 2023 var 9,4 miljarder norska kronor, där EBIT uppgick till 405 miljoner norska kronor.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>