Höga Kusten. Foto: Linda Åkerberg. För Medieanvändning, bild lånad av Höga Kusten Destinationsutveckling.
Hem Nyheter Ytterligare storsatsning i Sveriges hetaste tillväxtregion

Ytterligare storsatsning i Sveriges hetaste tillväxtregion

Publicerat av: Redaktionen

 Sydkoreas största hotellgrupp vill investera i anläggningar vid Höga Kusten.

När Sydkoreas största hotell- och resekoncern Sono Group med över 12 miljoner gäster per år, 24 % av Sydkoreas befolkning, nu expanderar i Europa, väljer de Sundsvall, Västernorrland och Höga Kusten.

Först ut blir bolagets senaste satsning; Sono Pet Club & Resorts, som mer än enbart välkomnar husdjur och dess ägarfamiljer.

Sono Group som har en hotellanläggning i tjeckiska Brno, har sonderat Europa efter lämpliga platser för fortsatta investeringar och satsningar. Den 6 augusti signeras ett Memorandum of Understanding (MoU) med High Coast Invest.

-Att sydkoreanska Sono Group vill skriva ett långsiktigt samarbetsavtal visar på styrkan och attraktiviteten i vårt erbjudande inom besöksnäringen. Våra entreprenörer och offentliga aktörer har länge arbetat medvetet och strategiskt med att utveckla våra destinationer och vi ser en stark och positiv trend, trots pandemin. Med ett företag som Sono i regionen stärks våra förutsättningar för att fortsätta växa och nå nya marknader, säger Bengt Högberg, Senior investeringsrådgivare på High Coast Invest som fört en dialog med Sono Group sedan mitten av februari.

Sono Groups turismsatsning följer trenden av mångmiljardsatsningar i norr, som leds av teknik- och industriföretag som Northvolt i Skellefteå, Hybrit i Luleå, H2 Green Steel i Boden i Boden, sjöfartsprojektet Malmporten i Luleå, Svenska Rallyts flytt till Umeå från Värmland, och nu senast: regeringens viljeinriktning att bygga Norrbottniabanan. Sammanlagt beräknas industrirelaterade investeringar till över ett tusen (1 000) miljarder kronor i de norrländska regionerna.

-Vi på Daemyung Sono Group kommer framöver att aktivt arbeta för tillväxt av vårt husdjurskoncept, som är en av bolagets kärnverksamheter och satsningen på Höga kusten blir en utmärkt start för vår europeiska expansion, säger Sono Groups Vice President Taewan Yoo, som besöker Sverige den 6 augusti för signering av ett MoU-avtal med High Coast Invest.

Destinationerna Höga Kusten och Sundsvall har trots pandemin visat stark turismtillväxt. Anledningarna är framför allt satsningar på friluftsturism, något som Sveriges marknadsföringsbolag Visit Sweden ser som en fortsatt växande trend globalt.

-Fri och lättillgänglig natur och friluftsliv är de fortsatt starkast växande resetrenderna globalt och intresset har förstärkts av pandemin där människor tvingats stanna inne och hemma genom lock downs och strikta restriktioner för att få bukt på smittspridningen, säger Visit Swedens vd Susanne Andersson.

Det är med Business Swedens hjälp som Sono Group nu signerar ett långsiktigt samarbetsavtal (MoU) med Västernorrlands investeringsfrämjande organisation High Coast Invest, i syfte att etablera och utveckla verksamhet i Västernorrland. Framför allt diskuteras olika typer av destinations- och koncepthotell där Sono Pet Club & Resorts blir först ut.

Höga Kusten. Foto: Linda Åkerberg. För Medieanvändning, bild lånad av Höga Kusten Destinationsutveckling.-Att en betydande internationell hotellkoncern som Sono Group etablerar spännande koncept längs Höga Kusten med ambition om ytterligare expansion är ett kvitto på framtidstron och attraktionskraften i regionen, där besökare kan utforska det rika kulturlivet och sagolika naturupplevelser, säger Jan Larsson VD på Business Sweden.

Även på Höga Kusten Destinationsutveckling är man glada:

-Det känns fantastiskt att det är hos just oss den första satsningen av detta slag görs i Sverige av en internationell aktör som Sono Group, säger Mia Karlsson på Höga Kusten Destinationsutveckling och fortsätter:

-Att den unika och världsarvsklassade miljön och den stora potentialen i destinationerna Höga Kusten och Sundsvalls lättillgängliga outdoor- och friluftslivsmöjligheter är det som har fångat Sono-gruppens intresse är extra glädjande.

Det är dock för tidigt att sia om hur många arbetstillfällen, hotellanläggningar eller hur stora investeringarna beräknas bli över tid.

-Under hösten kommer arbetet att gå vidare med att hitta konkreta affärsmöjligheter för Sono. Vi har redan flera intressanta diskussioner på gång, men vi kommer också att jobba på att hitta nya uppslag, avslutar Bengt Högberg, Senior investeringsrådgivare på High Coast Invest.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>