Workshop om hållbart byggande med radon i fokus
Hem FASTIGHETER Workshop om hållbart byggande med radon i fokus

Workshop om hållbart byggande med radon i fokus

Publicerat av: Redaktionen

Innan påsk höll Svensk radonföreningen en workshop om hållbart byggande

Workshop om hållbart byggande med radon i fokus

– Regeringen gjorde i sin senaste budget satsningar på ett hållbart byggande.

Det talas också mycket om hållbart byggande men vad innebär det egentligen. För Radonföreningen handlar det även hälsa, god inomhus miljö.Det är lätt att alla branschorganisationer talar från sitt perspektiv men allt hänger ihop. Därför bjöd Svensk radonförning in till ett samtal om detta, säger Dag Sedin, ordförande Svensk Radonförening.

En expert från akademin, Stefan Olander, universitetslektor Lunds universitet, avdelning för byggproduktion, höll en föreläsning och sedan gavs möjligheter till frågor varefter alla fick redogöra för hur de jobbar med frågan detta för att se hur vi också kan utbyta erfarenheter, jobba ihop, stötta varandra för att i förlängningen få ett mer hållbart samhällsbygge.

Stefan Olander inledde om de utmaningar som han ser med utvecklingen för ett mer hållbart byggande. En stor utmaning som kanske skiljer sig från många andra branscher är byggnaders förhållandevis långa livslängd, det vill säga de val vi gör idag får vi leva med i minst 50 år.

Deltagare vid mötet var från utöver Svensk radonförening representanter från Svensk betong, Svensk ventilation, Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, BIM group, Byggföretagen samt Byggmaterialhandlarna.

Alla delade sedan med sig av sina perspektiv och hur de olika arbetar för ökat hållbart byggande.

– Idag handlar det ofta nästan bara vilket materialval men vi behöver ha ett fokus på ett långsiktigt miljötänk. Något som är ett hållbart byggande idag behöver inte vara det i framtiden. Det är viktigt få den långsiktighet. Hållbart byggande för ett hållbart samhälle, säger Hans Månsson ordförande i den expertgrupp Svensk Radonförening tillsatte tidigare i våras. Han tillägger även att expertgruppen Hållbart byggande skall fokusera på vad som krävs för att få minimal radonhalt vid nybyggnation och bevaka vad som sker i byggbranschen när det gäller dessa frågor.

Svensk Radonförening har fler olika expertgrupper och de är särskilt behjälpliga till kommuner, myndigheter, forskare, miljöansvariga samt politiker för stödja med den senaste spetskunskapen och erfarenhetsutbyte.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>