Hem STARTUP Vinnare av Prevas och Inissions innovationstävling 2019

Vinnare av Prevas och Inissions innovationstävling 2019

Publicerat av: Redaktionen

Stämningen var på topp när innovationstävlingen avgjordes under onsdagen den 27 mars på Åbymässan.

Vinnare av Prevas och Inissions innovationstävling 2019 2

Fr. v. Ramtin Massoumzadeh och Thibault Helle

I potten låg 250 000 kronor i utvecklingstjänster från Prevas och 1 000 000 kronor i tillverkningstjänster från Inission.

Till final gick tre starka bidrag. Blixt Tech AB med sina digitala brytare, ChromoGenics AB med sina autonoma dynamiska fönster och Labtrino AB med det intelligenta vattenmätarsystemet för flerbostadshus. Tre innovationer med bra uppfinningshöjd, marknadspotential och nyhetsvärde.

För finalisterna började äventyret redan dagen innan finalen när de ställdes öga mot öga med juryn i ett Draknästet-liknande koncept. Var och en fick presentera sina innovationer och därefter var det juryns tur att grilla dem med sina frågor. Efter utfrågningarna var ställningen jämn men efter att ha vägt för- och nackdelar mot varandra var juryn enig.

Vinnare av Prevas och Inissions innovationstävling 2019 3

Fr. v. Charlotta Holmquist och Trued Holmquist

Den 27 mars öppnade portarna till Elektronik-mässan och efter lunch samlades tre förväntansfulla finalister tillsammans med publik, press och jury vid scen 2. På plats fanns också föregående års vinnare Viscando som berättade om vad priset betytt för dem.

Finalen började med att finalisterna fick fem minuter på sig att presentera sina innovationer. Sedan var det dags för publiken att först utse sin egen favorit. En nyhet för i år var att ytterligare 50 000 kr delades ut i form av Publikens pris. Vann gjorde Thibault Helle och Ramtin Massoumzadeh i Labtrino AB.

Avslutningsvis offentliggjordes vinnaren av Inission innovation award 2019 av juryn med motiveringen:

“Årets vinnare har tagit sig an att utmana och utveckla en hel bransch med en banbrytande innovation som har stor marknadspotential och lyfter elnätet till en ny nivå utan att bryta standardnormens formfaktor.”

Vinnare av Prevas och Inissions innovationstävling 2019 4

Årets jury bestod av (fr. v.) Maria Månsson från Prevas, Ola Rynge från Almi, Fredrik Berghel från Inission, Anders Backman från Nordea, Per Danielson från NyTeknik och Olle Hulteberg från Inission.

Blixt Tech AB stod som segrare med sina digitala brytare och det var förstås ett glatt team som tog emot prischecken på 1,25 miljoner kronor.

– Vi är så glada. Det här är värdefullt för oss på flera sätt och det kommer vid rätt tidpunkt. Med både utvecklings- och produktionshjälp tar vi oss snabbare ut på marknaden. Vi är också imponerade av det engagemang som omger tävlingen. Det finns ett genuint intresse från alla involverade, säger Charlotta Holmquist, Blixt Tech AB.

Inission Innovation Award hölls i år för sjunde gången. Syftet med tävlingen är att hjälpa entreprenörer och idéer att växa och frodas men också att uppmärksamma den svenska industrin som tillverkar elektronikprodukter. Nästa år körs tävlingen igen så håll utkik på www.inission.com.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>