Vad är skillnaden på ett kreditkort och ett kreditlån?
Hem Nyheter Vilken är skillnaden på ett kreditkort och ett kreditlån?

Vilken är skillnaden på ett kreditkort och ett kreditlån?

Publicerat av: Redaktionen

Kreditkort och kreditlån har aldrig varit så populära som de är just nu.

Med en ständigt växande marknad och ett brett utbud produkter för både företag och privatpersoner, finns det idag fler valmöjligheter än någonsin.

Detta är så klart en stor fördel för alla de som söker finansieringslösningar men det skapar också osäkerhet hos vissa, varför vi tänkte reda ut skillnaden mellan kreditkort och kreditlån.

Vad är skillnaden på ett kreditkort och ett kreditlån?Kreditlån – en flexibel finansieringslösning

Det lättaste sättet att förklara ett kreditlån är som en kombination av ett kreditkort och ett lån. I likhet med ett kreditkort får du tillgång till ett kreditutrymme från en kreditgivare. Skillnaden är att du betalas ut ett enda belopp som inte fylls på automatiskt utan när pengarna är slut, får du ansöka om ett nytt lån. Ett kreditlån kommer inte heller med förmåner, bonusar och cashbacks, vilket du bör förvänta dig av ditt kreditkort.

På grund av dessa unika egenskaper fyller kreditlån framför allt två funktioner:
  1. Som buffert för oväntade utgifter eller förlust av inkomst. Ett kreditlån kan med andra ord användas som en ekonomisk säkerhet som du kan använda precis när du behöver det.
  2. För större planerade utgifter, exempelvis om du ska renovera köket, köpa en ny bil eller behöver göra stora inköp till ditt företag.

Vi på Nationwide AB har skapat en hel hemsida med kompletta resurser om kreditlån för den som vill ha mer information. Där kan du läsa mer om hur kreditlån fungerar – både privat och för företag – samt hitta rekommendationer på de bästa långivarna.

Kreditkort – optimera sättet du spenderar pengar på

Kreditkort, å andra sidan, bör användas mer regelbundet och kan ses som en metod för dig att få ut som mycket som möjligt av dina pengar, varje gång du handlar något. De flesta kreditkort är antingen Visa eller Mastercard vilket innebär att de kan användas precis som ett vanligt bankkort.

Det kreditutrymme du får utbetalt gäller på en månadsbasis. Har du fått en kredit på 50 000 SEK så kan du alltså använda 50 000 kronor varje månad, så länge du betalar in månadsfakturan.

Den absolut största skillnaden på ett kreditkort och ett kreditlån är dock de förmåner du erbjuds via ditt kreditkort. Du kan till exempel förvänta dig att få kompletterande reseförsäkring, inkomstskydd, bonusprogram, rabatter, cashbacks och mycket, mycket mer.

Låt oss sammanfatta

Sammanfattningsvis fyller kreditkort och kreditlån olika funktioner, trots att det också delar många likheter. Generellt sett är ett kreditlån bättre lämpat som en ekonomisk fallskärm eller för att täcka större planerade (eller oväntade) utgifter. Ett kreditkort använder du istället för alla vardagliga utgifter, från shopping på nätet till när du handlar mat i mataffären eller tankar bilen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>