Verksamheter prioriterar modulära ERP-strategier för att stötta sin molnmigrering
Hem TeknikMoln tjänster Verksamheter prioriterar modulära ERP-strategier för att stötta sin molnmigrering

Verksamheter prioriterar modulära ERP-strategier för att stötta sin molnmigrering

Publicerat av: Redaktionen

Boomi, som är en ledande leverantör av molnbaserade integrationsplattformar som tjänst (iPaaS), har släppt resultaten från sin globala undersökning som visar att minst nio av tio verksamheter i Norden, eller hela 95 procent, använder en modulär ERP-strategi (Enterprise Resource Planning) för att hantera begränsningarna i äldre applikationer och för att modernisera sina företag med hjälp av IT och därigenom skapa ytterligare konkurrensfördelar.

Undersökningsinstitutet Coleman Parkes har på uppdrag av Boomi frågat 1675 CTO:er och Enterprise-arkitekter.

Resultatet visar att företagen är mycket medvetna om att deras gamla ERP-system, som utgör ryggraden i många företag, inte hänger med i utvecklingen och hur affärer görs idag. Detta förklarar också trenden mot en mer modern strategi där modulära ERP-system eller ”Composable ERP” som det också kallas ger företag en flexibel plattform för att kunna överbrygga gapet mellan äldre interna och moderna applikationer.

Trots flexibiliteten som modulära ERP-system erbjuder är det fortfarande en mycket stor utmaning att integrera alla applikationer och få dem att dela data och arbeta tillsammans. Äldre integrationslösningar kräver ofta dyr och tidskrävande utveckling och kodning, och därför är optimering och automatisering viktiga prioriteringar för IT-organisationer idag. Det bevisas av att 72 procent av respondenterna i Norden investerar i standardisering och konsolidering av applikationer, och 73 procent uppger att de moderniserar applikationer och migrerar till molnet.

– Företag har i genomsnitt 850 applikationer, varav endast 30 procent av dessa applikationer är uppkopplade, säger Claes Huber, Sverigechef Boomi. Den största utmaningen företagen står inför idag är att samla deras alltmer splittrade digitala ekosystem så att de kan skapa de integrerade upplevelser som kunder, anställda och partner förväntar sig. De verksamheter som kommer att lyckas bäst när pandemin är över är de som tar bort friktionen i verksamheten genom en snabb, intelligent datainsamling och katalogisering, genomgående bra konnektivitet, processintegration samt automatisering av arbetsflöden som idag kräver mänsklig interaktion.

Analysföretaget Gartner hävdar att fokus på integration är avgörande. ”ERP-leverantörer måste erbjuda eller samarbeta med integrationsplattformar för att möta kundernas krav på bättre integrationsmöjligheter”, skriver Gartner. ”Detta beror på att kunder till ERP-leverantörer kommer att ge användare i verksamheten möjlighet att samla applikationer och data för att utveckla affärsmöjligheter hos sina företag. Kunderna kommer att engagera flera leverantörer, moln och tjänster för att skapa dessa förmågor.”

Resultaten från Boomis undersökning tyder på att företag ser en mycket stor potential hos modulära ERP-system eller Composable ERP men att de kämpar med att implementera en integrationsstrategi. I undersökningen uppger 42 procent av de tillfrågade i Norden att möjligheten att erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt är den starkaste drivkraften för att införa ny integrationsteknologi. Trots det uppger 44 procent att deras nuvarande integrationslösningar inte klarar av dagens utmaningar. 38 procent säger att det är förknippat med höga kostnader för att underhålla dessa lösningar, och 28 procent finner det utmanande att hantera sina komplexa och hybrida IT-miljöer.

Bland resultaten framkommer:

  • 96 procent uppger att de antar en strategi för hybrida integrationsplattformar, även kallade HIP, för att få flexibiliteten att integrera applikationer och data varhelst det behövs.
  • Sammanslaget uppger 88 procent att förbättrad affärseffektivitet (27 procent), ökad IT-agilitet (34 procent) tillsammans med främjandet av ökad tillväxt i affären (27 procent) utgör de största fördelarna med att flytta sina ERP-system till molnet.
  • Verksamheter migrerar nu ERP-system till molnet och 58 procent förutspår att deras ERP-system inte längre kommer att vara helt on-premise-baserade runt 2022.
  • Majoriteten av de tillfrågade är överens om att de största hindren för modernisering är budgetbegränsningar (40 procent), komplexa och hybrida IT-miljöer (30 procent) och stopp i processer relaterade till äldre egenutvecklad teknik (36 procent).
  • Efter ett år där många fått hantera stora förändringar inser många företag att modernisering är avgörande för att kunna överlevna, avslutar Claes Huber. När verksamheter i större utsträckning använder modulära ERP-system eller Composable ERP, är öppna iPaaS-plattformar en mycket viktig del av grunden för att lyckas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>