Världens hetaste valuta har inte råd med avbrott

Ingen kan ha missat den enorma uppmärksamheten kring kryptovalutor och då i synnerhet Bitcoin, som hade en riktig raketkurs under 2017.

Världens hetaste valuta har inte råd med avbrott 1Samtidigt har de senaste månadernas kursutveckling visat på enorma svängningar från dag till dag med den virtuella valutan, där värdet kan stiga och falla med flera tusen kronor under bara ett par timmar. Dels beror det på spekulationer och osäkerhet kring valutan, men också att den kan handlas med dygnet runt, oavsett veckodag. Något som knappast gäller traditionella valutor eller aktier.

Därför är det ytterst olägligt när handeln med valutan inte är möjligt, och något som inte borde ske i dagens läge. Trots det var det exakt vad som hände den populära Bitcoin-handelsplatsen Gemini under december förra året.

Avbrottet var planerat och skulle ursprungligen pågå under två timmar en lördag i mitten av december. Några två timmar blev det däremot inte, utan handelsplatsen låg nere under större delen av lördagen, men många upprörda användare som följd. Detta är inte heller första gången det händer, utan Gemini drabbades av ett oplanerat avbrott under augusti förra året på hela tio timmar.

– I och med att Bitcoin både stiger och faller snabbt i värde är det extremt viktigt att kunna handla med valutan dygnet runt, säger Victor Engelbrecht Dohlmann som är Nordenchef på Veeam.

Planerade avbrott är oacceptabelt för ett modernt företag och det här är ett väldigt skadligt exempel då kursen förändras så pass snabbt.

Planerade avbrott av IT-system är något de flesta upplevt tidigare, något Victor Engelbrecht Dohlmann menar tyder på ett förlegat system. Moderna system med de senaste lösningarna för ständig tillgänglighet klarar absolut av att köra omfattande underhåll utan att slutkunden påverkas.

– Tänk på det från kundens sida. Du gör underhåll på dina system, och jag som kund förlorar på det. Det är inget kunderna ska behöva uppleva i dagens läge och helt enkelt något som förstör ditt rykte och som gör att kunderna vänder sig någon annanstans i framtiden, säger han.

Avbrott i IT-system är samtidigt väldigt kostsamt.

Bara i Storbritannien beräknas avbrott ha kostat närmare 200 miljoner kronor under förra året, något som hade kunnat undvikas om säkerhetskopior och tillgängligheten fått lite omtanke.

– Särskilt med Bitcoin och andra kryptovalutor är den ständigt tillgängligheten extremt tydlig eftersom kursen kan svänga så snabbt, Menar Victor Engelbrecht Dohlmann. Att en handelsplats för dessa är otillgänglig under ett okänt antal timmar kan bli en riktigt kostsam affär för alla inblandade.