Varför investeringssparkonton är den bästa lösningen

Varför investeringssparkonton är den bästa lösningen

Skälen till varför man bör spara pengar är många, exempelvis för att ha en stabil ekonomi och kunna tackla oväntade utgifter utan att ligga sömnlös eller att kunna uppfylla drömmar och framtidsplaner utan att behöva låna pengar. Fördelen med att investera är att få dina sparpengar att växa medan du ägnar dig åt annat. Frågan de flesta ställer sig är naturligtvis: vad är den bästa investeringen man kan göra på sikt? För majoriteten av svenskarna är svaret investeringssparkonton, eller ISK, och här får du all information för att kunna avgöra om det är det bästa alternativet även för dig. 

Vad är ett investeringssparkonto och hur fungerar det?

Ett investeringssparkonto är ett konto för privatpersoner där du sparar dina pengar i fonder, aktier och andra finansiella produkter, vilket gör att det är numera enklare att spara i aktier. Inte mindre än 2,2 miljoner svenskar har idag ett sparande på ett ISK.

Fördelen med ett investeringssparkonto jämför med ett klassiskt fondsparande eller aktiekonto är att du inte behöver betala 30% skatt när du säljer tillgångar med vinst, du betalar istället en årlig schablonskatt. Du behöver inte heller deklarera försäljning av värdepapper. Schablonskatten kommer förtryckas i din deklaration eftersom din bank enligt lag är skyldig att rapportera detta varje år. 

Den enda nackdelen man kan hitta med ISK är att du måste betala schablonskatten även om du haft negativ avkastning under året, och du kan heller inte göra skatteavdrag om du har sålt värdepapper med förlust.

Vem passar ett ISK för och hur öppnar jag ett sådant konto?

Du bör titta närmare på att spara i ett ISK om du:

  • gillar att spara i fonder och/eller aktier
  • är intresserad av att göra många transaktioner, dvs köp och försäljningar, varje år
  • är intresserad av att delta och rösta i bolagsstämmor
  • vill ha en så enkel deklaration som möjligt
  • investerar i aktier som har en hög direktavkastning

Ett investeringssparkonto kan öppnas av vilken privatperson som helst som bor och skattar i Sverige, det går även bra att öppna för minderåriga men aldrig för företag eller juridiska personer. De är endast tillgängliga för enskilt ägande, flera personer kan alltså inte dela på ett ISK. Innan du bestämmer dig för vem du ska öppna ditt konto hos bör du jämföra flera för att få en bättre översikt, här kan du läsa en jämförelse av 11 olika investeringssparkonton.

Ifall du vill ha flera ISK är det inga problem, det kostar ingenting och det blir heller inga skatteskillnader.

Avslutningsvis rekommenderar vi att du läser de 70 bästa spartipsen för att se till att ditt sparkapital kommer att kunna växa så fort som möjligt, samtidigt som du får pengar över till annat.