Var sjätte svensk har drabbats men få vill berätta
Hem Rapport/undersökning Var sjätte svensk har drabbats men få vill berätta

Var sjätte svensk har drabbats men få vill berätta

Publicerat av: Redaktionen

Ekonomiska problem mer tabubelagt än alkoholproblem.

Var sjätte svensk har drabbats men få vill berätta

Bluestep-rapporten visar att var sjätte svensk har haft perioder då de har tappat kontrollen över sin ekonomi.

Och nästan lika många oroar sig minst någon gång om året för att inte kunna betala räkningarna. Att det är så vanligt kan komma som en överraskning. Svenskarna tiger nämligen helst om ekonomiska problem. De tycker till och med att det är lättare att tala om problem med alkohol eller droger.

Bluestep-rapporten bygger på en undersökning genomförd av Kantar Sifo i vilken drygt 2500 personer deltagit. Undersökningen visar bland annat hur oroade svenskarna är för sin privatekonomi. Att känna oro över sin ekonomi är vanligt och naturligt. I undersökningen säger 16 procent att de någon gång har tappat kontrollen över sin privatekonomi. Dessutom oroar sig nästan lika många någon gång om året för att inte kunna betala räkningarna.

Trots att det är så vanligt avstår många från att berätta om sina problem. Hela 26 procent tycker att ekonomiska bekymmer är det jobbigaste ämnet att prata om med vänner. Det är till och med svårare än att prata om alkohol- och drogproblem.

– Privatekonomi är ett tabubelagt samtalsämne. Många menar att pengar inte är något man bör prata om. Det gör det därför svårt att prata om lön, besparingar eller eventuella skulder. Därför är det viktigt att vi bryter detta tabu och att istället normaliserar ämnen som berör pengar och privatekonomi. På så sätt kan vi öka kunskapen och i längden även förbättra individens möjligheter att kontrollera sin privatekonomi och förhoppningsvis få färre att känna oro så ofta, säger Sarmad Jawady, bolånechef på Bluestep Bank.

Ökad ekonomisk oro under corona

Undersökningen visar också att coronapandemin har gett upphov till en ökad ekonomisk oro. Det uppger hela 38 procent av de tillfrågade. Det är framförallt de unga i åldern 18–29 år som bekymrar sig mer. Faktiskt fler än häften, 52 procent. De äldre i åldersgruppen 65–79 år oroar sig inte lika mycket. Där är motsvarande siffra endast 17 procent.

Topplista: Det här är jobbigast att prata med sina vänner om

1. Problem med sexlivet 45 %
2. Psykisk ohälsa 28 %
3. Konflikter inom familjen/släkten 27 %
4. Ekonomiska bekymmer 26 %
5. Problem med alkohol och/eller droger 22 %

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>