Välj rätt fastigheter att testa AI-optimering på!
Hem Fastigheter Välj ut rätt fastigheter att testa AI-optimering på!

Välj ut rätt fastigheter att testa AI-optimering på!

Publicerat av: Redaktionen

Hur väljer man ut rätt fastigheter för att göra en bra pilotstudie?

Vad krävs av oss som beställare i tid och resurser?

Det är vanliga frågeställningar som vi vill adressera i det här inlägget. Nedan kommer några saker att beakta, för att ni snabbt ska kunna se stora besparingar av både el och värme.

Välj ut fastigheter med följande egenskaper

 • En snabb integration kan göras om fastigheten har ett webbaserat överordnat kommunikationssystem. Verkar det krångligt? Använder ni system som Kabona, Schneider EVS, Siemens CC, Webport, Niagara, eller något liknande, så är ni redo. Dom flesta fastigheter idag har dessa typer av system.
  • Om inte det finns, så går det att lösa ändå. Det går att ansluta sig direkt till automationssystemets DUC eller PLC. Med kommunikationsprotokoll som BACNetIP, Modbus TCP eller KNX IP, går det att nå samma resultat även om det inte finns ett webbaserat överordnat system.
 • För att kunna optimera ventilationen, och därmed reducera elförbrukningen så behöver luftbehandlingsenheterna ha fläktar som kan variera hastighet. Det gör att man kan möta det verkliga behovet av luft och skapa ett optimalt inomhusklimat, dygnet runt, till avsevärt mindre energiförbrukning än idag.
 • Mätvärden som behövs för att kunna optimera och samtidigt säkerställa ett bra inomhusklimat är temperatur, CO2 samt luftfuktighet. Har ni gjort investeringar i dessa mätvärden redan så kan ni nu få full effekt av dem. I moderna ventilationssystem finns ofta dessa mätvärden redan.
  • Välj rätt fastigheter att testa AI-optimering på!

   Foto: Per-Erik Adamsson

   Har ni inte dessa mätvärden i ert system idag så är det ingen fara. Det går snabbt att komplettera med trådlösa multisensorer som kommer till er färdiga att använda och som samlar data i samma stund som de sätts upp.

 • Fastigheten behöver en stabil nätverksuppkoppling.

Svårare än så här är det inte att välja ut fastigheter att börja med. Ni har många fastigheter i ert bestånd som har rätt tekniska förutsättningar, så det är bara att sätta i gång.

Vad är det mer att tänka på?

Kostnadseffektiviteten blir större ju fler kvadratmeter ni använder för ert test. Välj ut en handfull av fastigheter som är över 3000 m2. Att bara testa på en fastighet ökar er risk genom att ni kan få ett extremt bra eller dåligt resultat av testet, och därmed fattar beslut för framtiden på ett alldeles för litet beslutsunderlag.

Hur mycket tid behöver ni lägga på att få det att fungera?

Många har missuppfattningen om att det krävs stora interna resurser för att få det att fungera. Visst, det krävs lite arbete, men ni kan räkna dem i timmar i stället för i dagar, och de rör sig mest om att kunna tillhandahålla dokumentation (driftkort för ventilation och värme, planlösningar mm.) och eventuell access till olika system i era fastigheter. Det mesta av arbetet som behöver göras sker av oss och eventuella underleverantörer för att montera sensorer och uppdatera automationssystemen så att det går att kommunicera med dem på rätt sätt.

IT-säkerhet

Till sist vill vi trycka på IT-säkerhet. Det är något ni ska ta på största allvar. Det minsta ni ska kräva av er leverantör är en ISO 27001 certifiering och att det finns regelbundna penetrationstester för att minimera risken för intrång. Säkerhetsfrågan kan upplevas krånglig, så låt era och våra experter prata med varandra så att ni kan känna er trygga i den här frågan. På Nuuka har IT-säkerhet högsta prioritet, och därför har vi designat vårt system med den senaste tekniken från Microsoft Azure och andra välrenommerade lösningar för att göra det säkert över tid.

Vad ger det här er?

 • Besparingar av el för ventilationen på 30-60% (ca 1/3 av elen i en fastighet går till ventilation)
 • Besparingar i värmeförbrukning på 10-25%
 • Ett mycket stabilare och bättre inomhusklimat, ofta upplevs ett mer komfortabelt inomhusklimat.

Det finns många fler värden för er. Vilka övriga värden ser ni?

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>