Hem Nyheter Unit4 laddar om med nytt modernt affärssystem

Unit4 laddar om med nytt modernt affärssystem

Publicerat av: Redaktionen

Det stora dragplåstret på Unit4s i år digitala konferens X4U (Experience for you) som inleddes i onsdags har tveklöst varit det nya affärssystemet ERPx.

Unit4 laddar om med nytt modernt affärssystem 2

”Användningen av mikrotjänster i ERPx ger mycket snabbare utveckling”, säger Claus Jepsen, teknikchef på Unit4.

Unit4 har lagt sig vinn om att använda moderna tekniklösningar och desigmodeller, som molnteknik och automatisering.

Unit4s affärssystem ERPx som presenterades på konferensen X4U (Experience for you) nyligen är inte nytt på alla sätt och vis. Vad gäller den tekniska plattformen är det en vidareutveckling av det existerande, ändamålsenligt namngivna, Unit4 ERP. Det ska innebära att migreringen till nya ERPx ska gå så smärtfritt som möjligt, samt att kunder som vill ligga kvar på det äldre affärssystemet ska kunna göra ett tag framöver.

– Men ERPx bjuder på stora nyheter vad gäller funktionalitet. Så småningom kommer det äldre systemet och ERPx att utvecklas åt olika håll, säger Dmitri Krakovsky, chefsevangelist på Unit4.

Det finns dock en hel del att botanisera i vad gäller teknik som används i ERPx. Bättre anpassning till molnmiljöer och flitig användning av mikrotjänster (microservices), vilket bland annat ska ge enklare integration med andra applikationer och tjänster, vilket i sin tur gör att ERPx kan stödja smidigare processer.

– Användning av mikrotjänster ger mycket snabbare utveckling och möjligheter att införa mindre funktioner utan att det påverkar hela systemet, förklarar Claus Jepsen, teknikchef på Unit4.

Det här är avgörande för enkel integration med andra lösningar:

– Det ger IT-stöd för företagstäckande processer, i vilka affärssystemet är en av deltagarna, säger Claus Jepsen.

Vad gäller funktionalitet framhäver Dmitri Krakovsky och Claus Jepsen enkelhet och automatisering. Under presentationen av ERPx visar Krakovsky hur fakturahantering kan gå till. En handläggare som ska bedöma en leverantörsfaktura får den information som behövs serverad automatiskt och behöver bara klicka på en knapp, förutom att förhoppningsvis tänka till först. Poängen är att handläggaren inte behöver lägga tid på att leta efter beslutsunderlag.

– I stället för mer än tio minuter tar det några sekunder att bedöma en faktura. Multiplicera det med alla fakturor på ett företag. Tänk dig sedan alla liknande användningsfall som finns, säger Dmitri Krakovsky.

Unit4 fokuserar med ERPx på lösningar för främst fyra sektorer: konsulttjänster, offentlig sektor, ideella organisationer och högre utbildning. Värt att notera är att det inte bara bjuds på rent finansiell funktionalitet, utan även på till exempel projekthantering och HCM (Human Capital Management, ungefär turbo-HR).

ERPx ska börja rullas ut i skarp version på allvar under 2021. I Sverige ska kunder få tillgång till ERPx under fjärde kvartalet i år. Unit4 har ett nära samarbete med Microsoft och har valt IT-jättens publika molnplattform Azure för drift av ERPx i molnet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>