Hem NYHETER Unga IT-entreprenörer avancerar under krisen

Unga IT-entreprenörer avancerar under krisen

Publicerat av: Redaktionen

Studentkonsultbyrån MicroAA Labs vision är att synen på ungdomar och studenter ska ändras.

Unga IT-entreprenörer avancerar under krisen 3Istället för att företag ska se bristen på erfarenhet borde det vara en fördel att vara nytänkande och se potentialen som finns hos unga att få ett steg in i näringslivet. Nu siktar de på att växa från 30 till 100 utvecklare.

MicroAA Labs har som mål att gå från 30 utvecklare år 2020 till närmare 100 utvecklare inom en tvåårsperiod. Delägarna Adrian Andersson, Oliver Lundkvist och Per Albin Wilhelmsson driver idag företaget tillsammans med 30 programmeringsstudenter. Efter en kritisk vår när inga nya uppdrag kom in, har MicroAA Labs rest sig och tar nu nästa steg mot att bli den största konsultbyrån för studenter.

– Vi var nära konkurs i somras. Men nu räknar vi istället med att dubbla omsättningen. Vi jobbar med studentkonsulter, vilket gör att vi är snabbfotade och klarar förändringar. I och med att de flesta studenter har distansundervisning har de större möjlighet att jobba för oss, när de har mindre pendlingstid. Vår modell går ut på att vi tar mindre betalt än våra konkurrenter, samtidigt som vi håller hög kvalitetet genom att bara anställa de bästa studenterna. I dessa tider när varenda krona som kan sparas in är bra, så har denna modell varit framgångsrik, säger Adrian Andersson.

MicroAA Labs är Stockholmbaserat men har studenter över hela landet. Deras ambition är att komma igång med ambassadörsprogram för att stärka lokal närvaro och bygga upp lokala communitys. Först ut är Linköpings universitet, som kommer att dra igång efter årsskiftet. Målet är att starta upp ambassadörsprogram för studenter över universitet från hela Sverige.

– Vi vill ge studenter möjlighet att utvecklas och bygga upp erfarenhet oavsett vilket universitet man studerar vid. Framför allt i dessa tider när många jobb har försvunnit för studenter och många blir hänvisade till café- eller butiksjobb ser vi det som viktigt att erbjuda en möjlighet att jobba inom det som man studerar för att bygga sin erfarenhet. Vi kallar det för såpbubble-metoden, att vi sprids över landet och utvecklas på lokala platser. Man kan säga att det påminner om ett open source-projekt, säger Oliver Lundkvist.

– Som entreprenör tycker jag det väldigt tråkigt att du inte kan få utlopp av din kompetens, på grund av att du inte har en examen. Utbildningar är ofta teoretiska, vi vill ge alla personer möjligheten att få praktisk erfarenhet. Så länge man är driven önskar vi att personer ska få samma möjligheter även om man inte har en examen. Vi tror att det är möjligt att få god erfarenhet även utan en utbildning, säger Per Albin Wilhelmsson

MicroAA Labs anställer och arbetar med Sveriges mest kompetenta IT-studenter, från landets främsta universitet & högskolor. Bolaget grundades 2016 och har idag studenter från Malmö till Luleå. De jobbar främst med webb- och apputveckling, foto och film samt design. Adrian Andersson, Oliver Lundkvist och Per Albin Wilhelmsson driver idag företaget tillsammans med 30 av sveriges duktigaste programmeringsstudenter. Företaget jobbar med såväl börsnoterade företag som nystartade verksamheter.

Relaterade Artiklar