Låg kunskap för NFT i Sverige – men intresset ökar
Hem Rapport/undersökning Undersökning: Låg kunskap för NFT i Sverige – men intresset ökar

Undersökning: Låg kunskap för NFT i Sverige – men intresset ökar

Publicerat av: Redaktionen

Begreppet NFT har gjort sig känt genom digital konst som har sålts för fantasisummor de senaste åren.

Men siffror, från en ny undersökning, visar att svensken har generellt låg kunskap om den senaste miljardindustrin.

Kunskapsglappet är ännu större när man tittar på åldersgrupper och kön. Detta och mer visar Samsungs Electronics Nordics nya rapport Digital närkontakt – svenskarnas syn på NFT.

Låg kunskap för NFT i Sverige – men intresset ökarI rapporten Digital närkontakt – svenskarnas syn på NFT har Samsung Electronics Nordic undersökt svenskars kunskap, intresse och attityder till Non-fungible tokens eller förkortningen NFT som tekniken kanske är mer känd som. Rapporten, som baseras på en riksrepresentativ undersökning, visar att varannan svensk i åldrarna 18 till 29 tror att NFT kommer växa, trots viss skepsis och generellt låg kunskap om den nya tekniken. Undersökningen visar att dubbelt så många svenskar känner till begreppet krypto eller kryptovaluta jämfört med NFT.

– Att siffrorna visar att vi har låg kännedom i Norden kring begreppet NFT är inget som förvånar mig. Hade vi ställt samma fråga om kryptovaluta för tio år sedan hade vi sett liknande siffror. Det är viktigt att minska kunskapsglappet då NFT har haft och kommer ha fortsatt inverkan i samhället. Utan förståelse för tekniken finns en viss risk att länder och samhällsgrupper hamnar i ett tekniskt utanförskap, säger Oscar Nöjd, Head of Sales Innovation and Business Development på Samsung Electronics Nordic.

Tre gånger så många svenskar har investerat i traditionell konst jämfört med NFT det senaste året. I åldersspannet 18 till 29 har det köpts lika mycket NFT som traditionell konst. Handeln av NFT ser även ut att gå förbi traditionell konst det kommande året bland män och unga. Det som håller svensken borta från att investera i NFT är den låga kunskapsnivån och rädslan över att förlora pengar.

– NFT är här för att stanna. Om tekniken löser ett problem, skapar ett värde och har många användningsområden kan man med stor sannolikhet anta att tekniken kommer finnas kvar och fortsättas utvecklas, avslutar Oscar Nöjd.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>