Hem STARTUP UIC-bolag bland Sveriges bästa teknikstartups

UIC-bolag bland Sveriges bästa teknikstartups

Publicerat av: Redaktionen

Uppsalaföretag som bland annat gör vatten av luft, har tagit fram genomskinliga solceller och tillverkar miljövänliga batterier har hamnat på den nationella 33-listan, som utser Sveriges bästa teknikföretag.

UIC-bolag bland Sveriges bästa teknikstartups 2

Foto: Ny Teknik. Flera Uppsalabolag på 33-listan.

Nytt för i år är att företagets innovation måste förhålla sig till FN:s hållbarhetsmål och flera UIC-bolag har hamnat på listan.

Ny Teknik har granskat 300 nominerade bolag och valt ut de mest innovativa och lovande unga teknikbolagen i Sverige. Nu är 33-listan 2020 publicerad och på den hittar vi bland annat, Altris, Drupps och Peafowl Solar Power, som samtliga har fått stöd i sin affärsutveckling från Uppsala läns företagsinkubator UIC. Även Graphmatech, som har antagits till Swedish Scaleups är med på listan.

UIC-bolag som finns på 33-listan:

  • Altris har kommit på ett nytt sätt att tillverka katoder till natriumjonbatterier. Metoden är billigare och utgår från råvaror som är vanligt förekommande. Natriumjonbatterier är en ny typ av batteri som kan bli mer miljövänliga än dagens litiumjonbatterier. Altris fokuserar på stora stationära batterier som kan lagra överskottsenergi från vind- och solkraft.
  • Drupps har utvecklat en innovativ teknik för att absorbera en del av det vatten som finns naturligt i luften. Processen bygger på en vätska som suger åt sig vattnet, som sedan extraheras, destilleras och renas i flera steg. Systemet är modulärt och klarar att utvinna vatten även i torrt klimat. För att fungera behöver systemet tillgång till el, men kan också använda ånga och hetvatten som är restprodukter i många industrier.
  • Peafowl Solar Powers solceller bygger på en teknik med plasmoner, nanopartiklar i metall. De har utvecklat en helt ny typ av solceller som ger el genom att nanopartiklar vibrerar. Solcellen kan därmed bli helt genomskinlig och ge ström även i ljusfattiga förhållanden. Företaget siktar på att solcellerna ska användas för att driva iot-produkter, till exempel sensorer, eller dynamiska fönster som anpassar ljusinsläppet efter solljuset utomhus.
  • Graphmatech har tagit fram Aros Graphene, ett patenterat hybrid-grafenmaterial, som tar vara på grafenets åtråvärda egenskaper utan negativa bieffekter. Materialet har hög elektrisk och termisk ledningsförmåga och hög mekanisk hållfasthet. Graphmatechs teknik har bland annat gjort det möjligt att tillverka en plast med hög elektrisk och termisk ledningsförmåga.
    Graphmatech får stöd från UIC genom Swedish Scaleups, där tio inkubatorer erbjuder unik tillgång till affärsutveckling till innovativa bolag i östra Mellansverige att växa ännu snabbare.

33-listan är Ny Tekniks startuplista Sveriges bästa, mest innovativa teknikstartups utses årligen, och som kan förändra de branscher de arbetar inom och som har en internationell potential – bolag som är morgondagens teknikstjärnor. Bolagen måste ha en egen teknisk innovation, får vara som mest sju år gamla samt vara onoterade. Bolagen får vara med max tre år på listan.

Samtliga bolag har fått affärsutvecklingsstöd genom något eller flera av UICs affärsutvecklingsprogram UIC Business Startup, UIC Business Build och UIC Business Accelerator, eller samverkansprojektet Swedish Scaleups.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>