Hem PÅ STAN MED Tusenkonstnär med ansvar för Norden

Tusenkonstnär med ansvar för Norden

Publicerat av: Redaktionen

[PÅ STAN MED] Nutanix har nyligen fått en ny Nordenchef. Han heter Peter Källviks och vi träffar honom på en lunch i centrala Stockholm. Han visar sig ha, minst sagt, många strängar på sin lyra.Tusenkonstnär med ansvar för Norden

Nutanix är ett globalt företag med fokus på molnbaserade tjänster och hyperkonvergerade infrastrukturlösningar. Företaget grundades år 2009 i Delaware, USA. Nu uppgraderar de sin närvaro på den nordiska marknaden och rekryteringen av Peter Källviks är en bit i det pussel som de lägger i Sverige och övriga Norden.

”Vi automatiserar så pass mycket att infrastrukturen blir närmast självgående och kunden kan koncentrera sig på sina applikationer och tjänster. Med Nutanix Enterprise Cloud kan kunderna enkelt bygga upp sin molnmiljö. Det som jag tycker är en av fördelarna är att det hela är uppbyggt på ett så pass enkelt sätt att det görs med en ”One Click”-lösning. Jag känner faktiskt att vi inte bara levererar en molnlösning, vi levererar en upplevelse”, säger Peter nöjt.

Kanalen är viktig

”Vi jobbar med säljteam och via kanalen. Vi jobbar även med OEM (Original Equipment Manufacturer) såsom Lenovo, Fujitsu och IBM.  Vi har ett mjukvarufokus och numera stöder vi standardplattformar. Man kan säga att vi binder ihop olika molnlösningar till ett fungerande sammanhang”, berättar han.

”Vi har en ny affärsmodell för molnet och nyligen utsågs vi av Gartner som ledare i deras nya – Magic Quadrant for Hyperconverged Infrastructure – och det är vi mycket stolta över”, säger Peter.

”Vi kommer att växa ordentligt och det kommer att ske inom en snar framtid. Jag känner igen tecknen från tidigare företag jag arbetat med. Det surrar av förväntningar just nu”, förklarar Peter.

Han vet vad han pratar om. 1993 blev han headhuntad av CMA för att vara med och starta upp EMC. Den 1 oktober 1995 var Peter en i teamet som etablerade EMC i Norden.

Det började på Ericsson

Vem är han då, Nutanix nye Nordenchef?

Han berättar att han är väldigt målformulerad, strukturerad och att han gillar utmaningar. Senare i vårt samtal får vi bevis för hans dragning till utmaningar av alla de slag.

”1984 bestämde jag mig för att jag ville bli systemutvecklare. Det var en gynnsam arbetsmarknad och jag minns att jag satte mig ner och tittade på lite olika alternativ. Valet föll på Ericsson bland annat för att jag var intresserad av att arbeta utomlands. Det blev inte så den gången men senare i karriären, när jag jobbade med EMC fick jag möjligheten och familjen flyttade till Asien där vi bodde i flera år. Vi trivdes fantastiskt bra. År 2003 flyttade vi hem igen och om jag ska vara helt ärlig så ångrar vi det litegrann, även fast Sverige är ett fantastiskt land”, säger Peter.

Efter hemkomsten har han bland annat varit Nordenchef på Veeam och säljchef på Oracle.

Vill göra resan igen

Vi frågar Peter vad det är som gör honom motiverad att anta utmaningen att bygga upp och vidareutveckla Nutanix på den nordiska marknaden?

”För mig är det en drivkraft att klara av att uppfylla mål som jag själv eller tillsammans med andra har satt upp. Det kan låta som en klyscha men det är verkligen roligt att arbeta i ett företag som går bra men som fortfarande har en bit kvar till målet. Jag vill göra den resan igen och jag vill göra det av två skäl. Dels för att jag vet att det är en oerhört stimulerande uppgift och dels för att jag vill dela med mig av mina erfarenheter från tidigare anställningar”, förklarar Peter.

”Vårt Europakontor ligger i Amsterdam och där har vi bland annat ett Lab. Dit kan vi ta våra kunder för att genomföra realistiska demonstrationer. En styrka är att vi kan sätta upp en demo-miljö på en dag. Vi är certifierade av den amerikanska armén och det visar att våra lösningar även håller ur ett säkerhetsperspektiv”, berättar han.

”Vår strategi kommer att vara att satsa på en aggressiv tillväxt och det gör vi bland annat genom våra EBC:er (Executive Briefing Center) där vi kan visa att vårt ”One-Click”-koncept fungerar och befintliga kunder kan verifiera det”, säger Peter.

Hur svårt kan det vara?

Peter berättar för oss att han har lätt för att ta sig an olika utmaningar även i privatlivet. Om en tanke fastnar i skallen har han svårt att släppa den utan istället utmanar han sig själv för att testa sina egna gränser. Ett exempel är när han för några år bestämde att han skulle prova att skriva en egen bok under parollen ”Hur svårt kan det vara?”. Boken, NuDå! Göteborg 1870 – 1946, gavs ut i maj 2015 men innan dess hade han antagit en annan utmaning. Det var svårt att hitta ett förlag som ville ge ut boken. Vad gör Peter då? Ni har nog redan gissat. Ja, han startar ett förlag för ”Hur svårt kan det vara”?

Vi frågar försynt hur många timmar han har per dygn?

”Det är ofta jag får den frågan”, skrattar han och fortsätter ”Jag är strukturerad och planerar det jag ska göra. Det är viktigt att ha en tydlig gräns mellan när jag arbetar och när jag ägnar mig åt mina hobbys, annars blir det en enda röra. Däremot är det så att det ena ger energi till det andra. Jag har givetvis inte mer tid än någon annan men jag använder men jag försöker använda tiden jag har så smart som möjligt”, avslutar Peter.

Privat:
Namn:                                          Peter
Ålder:                                            58 år
Bor:                                               Lidingö
Familj:                                          Fru och 3 döttrar, varav 2 är utflugna
Intressen:                                    Utmaningar, Skriva böcker, Fototavlor
Senaste lästa bok:                     Natt över Oslo av Mats Fors
Kommande resa:                       Amsterdam (jobbet), Skara, Hornborgasjön (privat)
Antal devices:                             25 st.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>