Trojanen Emotet toppar återigen listan över de mest skadliga koderna i Sverige
Hem Säkerhet Trojanen Emotet toppar listan över de mest skadliga koderna i Sverige

Trojanen Emotet toppar listan över de mest skadliga koderna i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhetsföretaget Check Point Software Technologies släpper nu sin rapport över utvecklingen inom cybersäkerhetshot för januari 2022.

Rapporten visar att Emotet gått om Trickbot och nu toppar listan över de mest skadliga koderna.

Emotet är en avancerad och modulär trojan som tidigare använts som en banktrojan och men som nu också sprider andra skadliga koder. Emotet använder flera metoder för att ständigt spridas samt tekniker för att undvika att bli upptäckt. Den sprids ofta genom nätfiskemejl som innehåller skadliga bilagor eller länkar.

Trojanen Emotet toppar återigen listan över de mest skadliga koderna i SverigePå andra plats i Sverige kommer Trickbot, en modulär botnet- och banktrojan som ständigt uppdateras med nya funktioner och sätt att spridas på. Detta gör den till en flexibel och anpassningsbar skadlig kod som kan spridas som en del av en flerfunktionskampanj.

På tredje plats kommer Formbook, en så kallad ”infostealer”, som samlar in information från webbläsare, tar skärmdumpar och registrerar tangentbordsinmatningar.

Den marknadsförs som en Malware as a Service (MaaS) inom illegala hackningsforum för dess relativt låga pris och förmåga att undvika att bli upptäckt.

– Det kommer inte som en överraskning att Emotet återtar första platsen, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software. Det är en undvikande skadlig programvara som är svår att upptäcka och det faktum att den använder flera metoder för att infektera nätverk bidrar till den fortsatt ökar. Det är osannolikt att detta kommer att bli ett kortlivat problem.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>