Trendbrott: Spararna lämnar tidigare hajp
Hem Nyheter Trendbrott: Spararna lämnar tidigare hajp

Trendbrott: Spararna lämnar tidigare hajp

Publicerat av: Redaktionen

I mars sålde spararna av fonder inom förnyelsebar energi. Istället flödade fondkronorna in i globala indexfonder.

Trendbrott: Spararna lämnar tidigare hajp

Det visar färsk statistik från Nordnets svenska sparare.

– Hållbar energi har varit extremt populärt men nu har vinden vänt, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Trots nervositet på de finansiella marknaderna på grund av stigande långräntor och problem i vaccinationsutrullningen fortsatte optimismen på Stockholmsbörsen i mars.

– Stockholmsbörsen har gynnats av de senaste månadernas rotation mot verkstad och bank, som vi har gott om här. Faktum är att storbolagsindex redan gett 15 procents avkastning i år. Även om det, mot bakgrund av det senaste årets uppgångar, kan tyckas blygsamt så är det faktiskt två genomsnittliga årsavkastningar historiskt sett, påminner Frida Bratt.

Optimismen får fondspararna att fortsätta trycka på köpknappen.

– Breda globalfonder fortsätter att vara favoriter i månadssparandet. Under en tid har vi sett att aktivt förvaltade fonder blivit mer populära bland spararna, men nu flyttar indexfonderna fram positionerna igen, säger Frida Bratt.

Sektorn hållbar energi var stekhet under 2020, men nu sker ett trendbrott. Fyra av tio fonder på säljtoppen i mars har koppling till sektorn.

– Vi har en enorm ESG-hajp bakom oss, med värderingar som stigit flera hundra procent i vissa bolag. Men det ligger i sektorns natur att det handlar om förhoppnings- och tillväxtbolag, och det är ju just sådana som tagit stryk den senaste tiden i rotationen mot ”gammelbörs”, säger Frida Bratt.

Dessutom säljs Kinafonder.

– Kinafonder har haft det tufft den senaste tiden, där techfrossan i USA smittat av sig på kinesiska teknikbolag. Men framför allt finns en oro för tillbakadragande av coronarelaterade stimulanser, eftersom landet ju ligger långt fram i återhämtningen, säger Frida Bratt.

Mest handlade fonderna hos Nordnet i mars:

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Handelsbanken Hållbar Energi
Länsförsäkringar Global Indexnära Thematica – Future Mobility
Swedbank Robur Ny Teknik BNP Paribas Energy Transition
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Case Fair Play
Swedbank Robur Access Asien BGF Next Generation Technology
TIN Ny Teknik Carnegie Corporate Bond
SPP Aktiefond Global Franklin Gold & Precious Metals
Spiltan Räntefond Sverige JPM China
SPP Aktiefond USA Gladiator
AMF Aktiefond Småbolag BNP Paribas Energy Transition

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>