Trend Micro lanserar AI-baserat skydd mot VD-bedrägerier

Trend Micro lanserar idag Trend Micro Writing Style DNA – en ny lösning som förstärker skyddet mot VD-bedrägerier.

Trend Micro lanserar AI-baserat skydd mot VD-bedrägerier 1Den innovativa lösningen gör det möjligt att upptäcka VD-bedrägerier genom analys av chefers sätt att skriva e-post. Med hjälp av artificiell intelligens (AI) identifieras skrivsättet hos företagets e-postanvändare och varnar när ett mail misstänks imitera en högt uppsatt person inom företaget.

Trend Micro Writing Style DNA är ett nytt lager av skydd mot den ökända bedrägerimetoden VD-mail. Dessa mail imiterar oftast en VD, chef eller annan betydelsefull person på företaget, där en anställd ombeds att brådskande göra en överföring av pengar eller känslig data. Dessa e-postmeddelanden är svåra att avslöja då de oftast inte har en bifogad fil eller innehåller en länk – ett annars vanligt sätt att identifiera nätfiske.

– Det framtida landskapet för säkerhetshot kräver ett AI-drivet skydd som kombinerar regler med maskininlärning, förklarar Johan Jarl, säkerhetsexpert på Trend Micro. Denna nya funktion är det perfekta komplementet till de säkerhetslösningar vi redan idag erbjuder företag och det är också IT-säkerhetsbranschens första skydd av detta slag. Vi befinner oss i en värld av allt mer sofistikerade och ekonomiskt skadliga bedrägeriattacker via e-post, så flera lager av skydd behövs för att ge företagen kontroll över sin säkerhet.

Med hjälp av AI registreras användares sätt att skriva och uttrycka sig i e-post och en individuell mall skapas för varje användare, baserad på över 7 000 olika uttrycksstilar. När ett inkommande mail misstänks för att imitera en högprofilerad användare jämförs stilen med den AI-modell programvaran lärt sig känna igen och en varning skickas till den påstådda avsändaren, mottagaren och IT-avdelningen.

Företag spås förlora 74 miljarder kronor under 2018 på grund av VD-bedrägerier

Under 2017 kom 94 procent av alla kapningsprogram som stoppades av Trend Micro via e-post. Den totala globala monetära förlusten på grund av VD-bedrägerier förutspås nå 74 miljarder kronor (9 miljarder USD) under 2018, med en genomsnittlig förlust på en miljon kronor (132 000 USD) per incident. Därför har det blivit extra viktigt för företag att stärka sitt skydd mot VD-bedrägerier.

Writing Style DNA finns tillgängligt från och med juni 2018 i Trend Micro Cloud App Security (CAS) för Microsoft Office 365 och ScanMail för Microsoft Exchange (SMEX), och kommer inkluderas i befintliga skydd mot VD-bedrägerier utan extra kostnad. Beta-perioden startade i mitten av mars för SMEX och i början av april för CAS.

Kan de anställda på ditt företag se vad som är ett bluffmail eller inte?

VD-mail är dock bara ett av många IT-hot som riktas mot företag via e-post. Ett annat allvarligt hot mot företags IT-säkerhet kommer från nätfiske, där falska meddelanden används för att lura anställda att ladda ner skadliga program eller avslöja personliga uppgifter och inloggningar. Därför har Trend Micro utvecklat ett gratis verktyg så företag kan testa de anställdas kunskaper.

Verktyget är en simuleringsplattform för nätfiske, Phish Insight, som gör det möjligt för företag av alla storlekar och budgetar att testa sina anställdas förståelse av bluffmail. Därefter kan man skräddarsy ett utbildningsprogram baserat på simuleringsresultatet, med hjälp av material som tillhandahålls via plattformen.