Tieto första nordiska företag att ge plats åt artificiell intelligens i ledningsgruppen
Hem Förvärv Tieto första nordiska företag att ge plats åt artificiell intelligens i ledningsgruppen

Tieto första nordiska företag att ge plats åt artificiell intelligens i ledningsgruppen

Publicerat av: Redaktionen

Tieto har utsett en artificiell intelligens, AI, till medlem av ledningsgruppen för sin nya enhet för datadrivna affärer.

taneli-tikka

Taneli Tikka, innovationschef på enheten för datadrivna affärer

Denna AI, med namnet Alicia T , är världens första AI att ta plats i ledningen för ett OMX-noterat företag. AI kommer bidra till att göra ledningsgruppen verkligt datadriven och hjälpa affärsenheten med att utvecklamöjligheterna i den datadrivna världen.

Tieto startade den nya enheten för datadrivna affärer i juli 2016 för att hjälpa nordiska företag att utveckla nya datadrivna tjänster och affärsmodeller. För att främja detta mål undersöker Tieto nu vilka möjligheter AI kan innebära för den nya enhetens ledningsgrupp. Tietos AI som fått namnet ”Alicia T” kommer att vara en fullvärdig medlem av ledningsgruppen och kan även delta i omröstningar.

– Jag är stolt över att vi som första nordiska företag har välkomnat en AI som medlem i ledningsgruppen för en affärsenhet. Vår enhet har som målsättning att skapa en smartare framtid. Utvecklarna i den datadrivna enheten vill med Alicia T testa hur AI kan bistå företag i datadrivet beslutsfattande. Jag är övertygad om att AI kommer hjälpa oss att hitta information och fatta databaserade beslut som människor kanske inte tänker på, och på så vis bidra till att skapa något helt nytt och oförutsett , säger Ari Järvelä, ansvarig för datadrivna affärer på Tieto.

Alicia T:s roll i ledningsgruppen är att stödja datadrivet beslutsfattande och införa nydanande idéer med hjälp av maskinell intelligens och avancerad dataanalys. Tekniskt är Alicia T utrustad med ett samtalsgränssnitt, som gör det möjligt att exempelvis hålla en diskussion och ställa vilka frågor som helst. I sin nuvarande form är AI:n en grundkonstruktion som kommer att fortsätta utvecklas vidare både vad gäller form och datakapacitet.

– AI är verkligen ett område som utvecklas i snabb takt. Med det här projektet vill vår enhet studera effekterna av beslutsfattande i en affärsenhet bestående av både människor och robotar, I framtiden kommer den att vara allt smartare och kunna bearbeta ännu större mängder data från olika källor , förklarar Taneli Tikka, innovationschef på enheten för datadrivna affärer.

AI:n är konstruerad av utvecklare i Tietos enhet för datadrivna affärer ovanpå ett M2M robotics-system och chassi som är skapat an en startup-enhet inom Tieto. Med initiativet vill Tieto testa teknik för samtalsgränssnitt, särskilt eftersom talmotorer som Apples personliga assistent Siri eller Microsofts Cortana leder vägen för talspråksbehandling, vilket i framtiden även kommer att användas i företagstjänster.

– Vi vill samutveckla nya affärsmöjligheter kring data. Vår målsättning med AI är att använda algoritmer för maskininlärning och se vad det här projektet leder till. En sak som är säker redan från början är att vår ledningsgrupp för datadrivna affärer kommer att få en ovärderlig inblick i hur man bildar ett vinnande team med både fantastiska människor och datadriven artificiell intelligens, avslutar Järvelä.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>