Swish i Kollektomat

I slutet av november finns bankernas betaltjänst Swish även i Kollektomater. Nu står det klart att tjänsten även integreras som ett komplement till kortbetalningar.

Swish har blivit en av de mest spridda betalningsmetoderna privatpersoner emellan i Sverige.

Siffror från Dagens Industri visar att svenskarna swishade för hela 4 miljarder kronor bara i augusti månad, och att halva befolkningen, 51 procent av svenskarna, regelbundet använder tjänsten.

hkhcbv62ut7kd9vjyvvxBetalkort har längre dominerat betalningar på internet och i obemannade lösningar. Men nu står det klart att Swish även kommer att integreras som ett av betalalternativen i Kollektomater. Det bekräftar Folke Straube, Kollektomats vd och grundare.

  • -För Kollektomat är Swish ett naturligt komplement till betalkort, säger Folke Straube, VD på svenska Kollektomat. I takt med att Swish blivit allt vanligare har kyrkorna frågat efter det alternativet.

I klartext betyder det att Swish kommer finnas med som betalningsalternativ i Kollektomater, jämte alternativen för kortbetalningar.

  • -Det är en smart tjänst och den är väldigt enkel att använda, säger Folke Straube.

Till skillnad från kortföretagen, som tar betalt i form av en viss procentsats per transaktion, tar Swish en fast kostnad per köp av de e-handlare som använder tjänsten. Vilket troligen kommer att pressa ned kostnaderna för kortbetalningar.

Vid Swish-betalningar kommer Kollektomaten att på samma sätt som kortbetalningar skriva ut ett särskilt gåvokvitto som givaren kan lägga i kyrkans kollekthåv.

Kollektomat finns idag i drygt fyrahundra kyrkor över hela landet. I allt från Uppsala domkyrka till små landsortsförsamlingar.