Swappie tar in över en miljard kronor i serie C-investeringsrunda
Hem Nyheter Swappie tar idag in över en miljard kronor i serie C-investeringsrunda

Swappie tar idag in över en miljard kronor i serie C-investeringsrunda

Publicerat av: Redaktionen

Swappie, den ledande end-to-end aktören för köp och försäljning av renoverade smartphones online, tillkännager idag en finansieringsrunda på 124 miljoner dollar (108 miljoner euro).

Investeringsrundan leddes av det europeiska riskkapitalbolaget Verdane, som investerar i och specialiserar sig på teknikdrivna, hållbara tillväxtbolag, tillsammans med de befintliga investerarna Lifeline Ventures, Inventure, Reaktor Ventures, TESI och Telia Ventures.

Rundan stöttades också av Danske Banks program Danske bank Growth, som är en plattform för nordiska startups.

Swappie gör det enklare än någonsin för människor att köpa miljövänliga smartphones. De förändrar marknaden genom att fylla gapet som finns inom renoverad elektronik, och gör på så sätt den cirkulära smarttelefon-ekonomin tillgänglig för konsumenterna. Den totala marknaden för begagnade och renoverade smartphones förväntas ha en årlig tillväxttakt på 10,23 % mellan 2022 och 2027.[1]

Den senaste rundan gör att företagets totala finansiering nu uppgår till över 171 miljoner dollar (149 miljoner euro), efter en serie B-runda på 40,6 Miljoner dollar (35,8 miljoner euro) i juni 2020. Detta kommer att göra det möjligt för Swappie att fortsätta att tillgodose kundernas växande efterfrågan på renoverade varor.

Swappie tar in över en miljard kronor i serie C-investeringsrunda

Sami Marttinen

Swappie är ett Finlandbaserat tillväxtbolag som arbetar med att säkerställa högkvalitativ renovering längst hela värdekedjan. Företaget, som specialiserar sig på att själva köpa, renovera och sälja iPhones, kommer att använda denna finansieringsrunda för att stärka sin europeiska expansion och påskynda tillväxten för kategorin som helhet. Med ett mål om att bli den ledande europeiska aktören inom den renoverade smartphone-sektorn fokuserar Swappie på att utöka verksamheten på sina befintliga 15 marknader på kontinenten, särskilt i Italien och Tyskland. Efter att nästan ha fördubblat sin marknadsnärvaro sedan förra sommaren (från åtta till 15 marknader), stärker denna finansieringsrunda företagets tillgänglighet och position inom sektorn för cirkulär elektronik. Swappie ska fortsätta arbetet med renoverade enheter av hög kvalitet och samtidigt fortsätta förstärka förtroendet inom den cirkulära ekonomi-sektorn. Detta i sin tur innebär också att antalet anställda ska dubbleras till och med slutet av 2022.

Att skapa positiv påverkan genom att göra den cirkulära smartphone-ekonomin tillgänglig för alla

Med stöd av en ökad medvetenhet hos konsumenterna om e-avfallets miljöpåverkan är hållbarhet en av de största drivkrafterna bland Swappie-kunder för att köpa en renoverad telefon. Swappie har hittills upplevt en

otrolig efterfrågan från konsumenter, vilket sätter företaget i framkant av en ny våg av europeiska purposedrivna techbolag.

Man räknar med att de 1,4 miljarder smartphones som beräknas levereras år 2022 kommer att generera 146 miljoner ton koldioxidutsläpp. Tillverkning, frakt och första året-användning är de största miljöbovarna och beräknas stå för 83 procent av det totala utsläppet. Att hålla en mobiltelefon i bruk ett extra år skulle spara mer än 2 miljoner ton utsläpp[3], vilket visar den positiva miljöpåverkan som Swappie har åtagit sig att ge konsumenterna och planeten.

Tack vare användningen av den senaste tekniken, och ett starkt fokus på just iPhones kan Swappie lösa de svåraste problemen och reparera enheter som annars inte skulle repareras, samt utöka livslängden mer än någon annan aktör på marknaden. Genom att äga sina egna fabriker i Finland och Estland, kan företaget se till att de högsta standarderna uppfylls och att avfallet minskas genom en smartare materialanvändning.

Säkerställa förtroende och kvalitet i hela värdekedjan

Swappie grundades med målet att göra renoverade produkter mer populära och att erbjuda ett högkvalitativt, mer prisvärt och miljövänligt sätt att uppgradera smartphones. Till skillnad från andra aktörer på marknaden, som samarbetar med externa säljare för att lista sina produkter, är Swappie unikt i det avseendet att företaget själva kontrollerar hela leveranskedjan. Företaget hanterar hela processen från testning och reparation av begagnade telefoner till att sälja de renoverade enheterna direkt till konsumenterna, med minst 12 månaders garanti.

Swappie renoverar telefoner direkt, till hög standard med hjälp av den senaste tekniken – vilket ofta innebär att deras renoverade telefoner kan vara lika robusta som de ursprungliga enheterna och i vissa fall till och med starkare. Själva kundresan är som att köpa en ny telefon med live kundsupport, snabba leveransalternativ och en 12 månaders  Swappie Garanti™.

Sami Marttinen, medgrundare och VD för Swappie kommenterade: ”Swappie fortsätter att stärka sitt europeiska ledarskap inom renoverade iPhones med denna investering. Vår främsta prioritering är att påskynda tillväxten på våra nuvarande europeiska marknader, med sikte på att expandera ytterligare i världen under de närmaste åren, för att möta den ökade efterfrågan.

 Människor letar i allt högre grad efter sätt att minska sin miljöpåverkan, och inser att ett sätt att göra detta på är genom inköp av renoverade smartphones, ett område som vi alla kan ta itu med. Vi vill alla ha bra teknik, men det behöver inte vara på bekostnad av jorden.

 Vi tror verkligen att Swappie kan öka konsumenternas medvetenhet och förtroende för sektorn genom att standardisera kvaliteten, främja hållbarhet och göra det lika vanligt att köpa en renoverad smartphone som att köpa en tidigare ägd bil.”

Janne Holmia, Partner på Verdane tillägger: ”I takt med att människor och företag successivt går mot en mer hållbar livsstil har iPhone-renoveringen och re-commerce-handeln ökat avsevärt, och i och med det har Swappie visat sig ha potential att bli Europas marknadsledare inom renoverade smartphones. Verdane är glada över att arbeta tillsammans med Swappie. Vi använder vår expertis för att bygga hållbara digitala konsumentföretag för att stödja en vision om en mer resurseffektiv framtid för den europeiska konsumenten.”

”Marknadspotentialen för renoverade smartphones är enorm. Den totala smarttelefonmarknaden är värd 100 miljarder euro i Europa, varav använda eller renoverade telefoner uppgör drygt 10% av totalen idag. Eftersom endast 25 procent av alla använda telefoner för närvarande kommer ut på marknaden igen finns det en enorm tillväxtpotential för marknaden av renoverade telefoner. På Swappie ser vi denna finansieringsrunda som en stor möjlighet till att fortsätta arbeta hårt för att stärka företaget och dessutom växa i den nuvarande europeiska marknaden”, fortsätter Emma Lehikoinen, Chief Operating Officer på Swappie.

Swappie har haft en enorm tillväxt under de senaste åren och ökade försäljningen med mer än 220% under 2020 – 110 miljoner dollar (97 miljoner euro). Jämfört med 34 miljoner dollar (31 miljoner euro) året innan. Med 12 öppnade marknader under pandemin har Swappie fått en marknadsledande position inom den renoverade smartphoneindustrin på de flesta av sina marknader, inklusive Finland, Sverige och Italien, och har hittills sålt över 1 miljon renoverade smartphones. I takt med att konsumenterna blir mer bekanta med kategorin renoverade produkter och mer medvetna om den inverkan som deras val av enhet kan ha på miljön, har Swappie en unik position för att erbjuda kunderna ett högkvalitativt, mer prisvärt och miljövänligt sätt att uppgradera sina telefoner.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>