Sveriges största konferens och mötesplats om e-förvaltning och digital transformation
Hem EVENT Sveriges största konferens och mötesplats om e-förvaltning och digital transformation

Sveriges största konferens och mötesplats om e-förvaltning och digital transformation

Publicerat av: Redaktionen

Temat i år var: ”Tillsammans bygger vi framtidens digitala samhälle redan idag”.

Konferensen hölls i Stockholmsmässan den 12-13 oktober och IT-finans var där. Den riktade sig främst till de som arbetar med verksamhetsutveckling, digitalisering, IT och införandet av medborgarnära e-tjänster inom Sveriges offentliga förvaltningar. 58 utställare var med och det fanns många kända företag representerade.it-finans.se

Konferensen hade flera kompetenta och intressanta speakers med ämnen som: Digital transformation, Samverkan som möjliggörare för smarta tjänster, Sverige vs EU – vart är vi på väg?, Ledarskapet som nyckel till framgångsrik digitalisering och De nya hoten mot informationssamhället.

En av talarna var Göran Persson, f.d Statsminister. Han höll i ett seminarium med temat:

”Konsten att leda mot förändring”.

Han förklarade hur vi är den första generationen som vet mer än vår generation innan.

-Barn har bättre kunskaper om teknik än sina föräldrar och patienter kan mer om sig själva än sin läkare tack vare egna sökningar och research. Vi har blivit mycket mer pålästa då det nu finns stor tillgång till information genom olika sajter.

Göran Persson förklarar vidare att det därför är viktigt att den digitaliserade utvecklingen sker demokratiskt. Vi måste vara ödmjuka mot varandra och få den rätta kompetensen. För med fel användning av den nya tekniken kan stora skador och fel inträffa. Det är också viktigt att alla i Sverige har samma tillgång till det digitala nätet och dess tjänster för att undvika klyftor i ett framtida samhälle. Men han poängterar även att vi inte ska låta det digitala ta över för mycket. Vi måste få visa vilka vi är utan tekniken och det digitala.

-Det finns skog, det finns konst! Spring om du vill, bara visa vem du är!

Med den uppmaningen avslutade han sitt föredrag.

Vi följde sen en debatt med Marie Andervin, Författare och expert på digitalisering, Hanna Stjärne, VD,SVT, Thomas Browall, Sopra Steria och Göran Persson, f.d Statsminister. Den handlade om: 

”Vilket ledarskap krävs på vägen mot digital transformation?”

Hanna Stjärne, förklarade hur viktigt det är att ta hand om ”oljetankern”, själva företaget, men även om hur stor betydelsen är att följa ”racerbåtarna”. Det är de som kommer med förslag och idéer om hur en framtida utveckling kan se ut.

I SVT:s fall är de mycket uppmärksamma på barns beteende. Vad de tittar på, hur de väljer program och vad barnen är intresserade av. Allt för att ligga framme i utvecklingen. SVTPlay firar 10 år i år och började med sin digitalisering innan många andra stora företag som BBC och CNN.

-Barn har mycket bra idéer och vi tittar efter deras efterfrågan, säger Hanna Stjärne.

”Hur vågar vi säga ja till den snabba digitaliseringen?”

-Vi måste våga riva strukturerna, förklarar Thomas Browall.

Det gäller att ha rätt omvärldsbevakning, skapa förutsättningar för innovation och att våga misslyckas.

Sen säger han vidare att organisationer och företag behöver gå igenom och analysera vad som fungerar och vad som blivit fel.

Göran Persson fortsätter utveckla frågan:

Göran Persson-Det behövs en typ av standard, alla bör få kunskap annars kan det bli en ruggig utveckling.

Det genomgående temat bland företagen och talarna var att nu kommer tekniken och digitaliseringen att finnas överallt och mycket kommer att förändras snabbt. Många yrkesgrupper kommer att få ändrade arbetsuppgifter och vissa yrken kommer att försvinna helt.

Företagen och organisationerna nämner också hur de vill dela digitalt och letar nu efter nya partners och nya samarbetsområden. Från att ha varit en konkurrerande bransch vet nu företagen att det är så mycket viktigare att samarbeta. Framförallt inom säkerhetsområdet , men även för att förbättra funktionerna för att öka effektiviteten och bli mer lönsamma. Ett exempel som  gavs var att om Apple och Google började samarbeta så skulle det vara intressant hur stark företaget skulle kunna bli.

Konferensen pågick under två dagar och första dagen avslutades med bankett och prisutdelning av eDiamond Award.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>