Svenskarna har ersatt kontanter med betal-appar under det senaste tio år
Hem IT-Finans TrenderBetalningslösning Svenskarna har ersatt kontanter med betal-appar under det senaste tio år

Svenskarna har ersatt kontanter med betal-appar under det senaste tio år

Publicerat av: Redaktionen

Kontantanvändandet i Sverige har ersatts av betal-appar under det senaste decenniet.

Förändringen har skett inom alla betalsituationer.

Det visar undersökningen ”Sverige Betalar”. Undersökningen om svenskarnas betalvanor är den tionde som har genomförts, sedan starten 2013.

Undersökningen innefattar svar från 1000 personer i Sverige mellan 16 och 74 år och är framtagen av Insight Intelligence tillsammans med Adyen, Svensk Handel, PostNord Strålfors och Carpay.

Resultaten visar hur andelen som föredrar kontanter har rasat inom i stort sett alla betalsituationer samtidigt som andelen som föredrar betalappar har ökat i motsvarande takt.

Förtroendet för kontanter har också minskat, med elva procentenheter de senaste åren. Parallellt har förtroendet för betal-appar ökat med 43 procentenheter under samma period.

Svenskarna har ersatt kontanter med betal-appar under det senaste tio år– Det är tydligt hur betal-apparna har tagit kontanternas plats på betalmarknaden. Teknikutvecklingen har bidragit till en ökning av både mobila betalningar och kontaktlösa kortbetalningar, säger Lukas O Berg, VD på Insight Intelligence.

Utvecklingen spås fortsätta. En majoritet av svenskarna tror att Sverige kommer att vara kontantlöst inom 20 år (53 %). Sju procent upplever att vi redan är där.

Undersökningen visar också att:

• Tre av fyra tycker att det är viktigt att det finns olika betalmetoder att välja mellan när man betalar (74 %).

• 86 procent säger sig nu använda sitt kontaktlösa kort när de betalar i fysisk butik.

• 79 procent föredrar digitala kvitton i stället för fysiska kvitton vid köp i fysisk butik.

• 83 procent har högt förtroende för fakturor som betalmedel. Det förtroendet har inte förändrats nämnvärt
sedan 2013.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>